Grote Iftar in Hillevliet: ‘Fantastisch dat dit weer kan’

In de Hillevliet is een grote Iftar georganiseerd om iedereen uit de buurt samen te brengen en met elkaar de dialoog aan te gaan. De iftar is een avondmaaltijd die moslims nuttigen om het vasten van de dag in de maand Ramadan te verbreken. Een aantal bekende gezichten schoven aan.

‘De letterlijke betekenis van het woord ‘Iftar’ is: het verbreken van het vasten’, legt een van de bezoekers van de avond uit. De vastentijd begint dagelijks met het gebed bij zonsopgang (Fajr) tot het gebed bij zonsondergang (Maghrib). In het Huis van de Wijk Hillevliet verzamelen tientallen mensen zich. Onder hen moslims, maar ook niet-moslims die voor het eerst kennismaken met de iftar-maaltijd. “Het stond eigenlijk al een tijdje op mijn lijstje om er aan mee te doen. Dit jaar kwam het weer ter sprake en toen dacht ik: waarom zou ik het niet doen?’ legt een vrouw uit.

De meesten zijn bij de Iftar omdat ze betrokken zijn bij een maatschappelijke organisatie in de stad of nog specifieker in de buurt Hillesluis zelf. De buurtvaders zijn de drijvende kracht achter de Iftar en zetten zich in voor de buurt en hopen dan ook dat de Iftar een goede impuls geeft aan de wijk. ‘We willen de dialoog op gang brengen en partijen met elkaar in verbinding brengen’, vertelt buurtvader Lateef.