Grote menselijke slinger door Eschpolder in protest tegen nieuwe stadsbrug: ‘Bescherm de Esch!’

Een grote menselijke slinger, van 230 Rotterdammers, liep zondagmiddag 9 juli dwars door de Eschpolder. “Bescherm de Esch!” was de boodschap. Samen komen zij in protest tegen de plannen voor een nieuwe stadsbrug: “Wij zijn erop gefocust dat de plannen niet doorgaan en die hoop blijven we houden.”

Een krachtig statement werd gemaakt in de polder. “We blikken heel positief terug op de actie en eigenlijk smaakt het naar meer”, zo vertelt Ilse Oldenburg, medeorganisator van Actieoverleg Oeververbinding. “Het geeft enorm veel moed en kracht om al die mensen te zien samenkomen om hun krachten te bundelen.” Hierover schrijft het Actieoverleg op social media het volgende: “De actiebereidheid is ontzettend hoog onder buurtbewoners en andere Rotterdammers.” Niet alleen de buurt deed mee, maar ook mensen en organisaties van over de hele stad. Al deze mensen kwamen gekleed in het rood en groen. “We wilden op een creatieve manier de situatie goed inzichtelijk maken. Iemand van Buurtcollectief De Esch kwam met het idee van de menselijke slinger”, zo vertelt Oldenburg.

Wat staat er op het spel?
De actie is vooral ook bedoeld om mensen bewust te maken van het grote natuurgebied dat verloren zal gaan als de plannen doorgaan. Met de lengte van de menselijke slinger willen zij zichtbaar maken welk deel van de natuurpolder afgesneden zal worden met de komst van een brug. Jaap Kes hield een toespraak, voordat de slinger werd gevormd. Eerder spraken wij woordvoerder Jaap Kes. “Voor veel mensen is het niet direct duidelijk waarom een brug in plaats van een tunnel zo’n slecht idee is”, legt hij uit. “Met dit protest willen we mensen op de hoogte stellen van alle haken en ogen.”

Politiek
PvdA Rotterdam, SP Rotterdam, Bij1 Rotterdam, Volt Rotterdam en Partij voor de Dieren Rotterdam sloten aan. “In oktober wordt het besluit officieel genomen. Het komt natuurlijk in de Raad, dus het is belangrijk dat ze ook aanwezig zijn. Wij hebben ze nodig, maar andersom ook”, aldus Oldenburg. Na de zomer wil de organisatie nog een actie doen, maar concrete plannen zijn er nog niet.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht dat is gedeeld door @oeververbinding010