Grote stofoverlast bij sloopwerkzaamheden in Wielewaal: ‘Last van mijn ogen’

Wielewalers hebben veel last van de sloopwerkzaamheden in Charlois. “Natuurlijk wonen we in een sloopwijk en komt daar overlast bij kijken, dat snap ik wel. Maar dit gaat echt alle perken te buiten”, vertelt bewoner Ellen.

De sloopwerkzaamheden in de wijk zijn sinds een aantal weken aan de gang, maar de laatste twee weken is de overlast behoorlijk toegenomen. Tijdens de sloopwerkzaamheden worden de hogere woningen in de Rollostraat ontmanteld en meerdere bewoners geven aan dat ze daarbij erg veel last hebben van stof: “Je ziet echt wolken stof voorbij komen”, zegt Ellen.

Nat houden
Op dit moment wordt er bij het slopen gewerkt met een vergruizer. Daarmee worden grotere brokken puin klein gemaakt, en daarbij komt heel veel stof vrij. Volgens de slooprichtlijnen – die je terug kunt vinden op Informatiepunt Leefomgeving – hoort puin bij dit soort ingrepen nat te worden gehouden. Maar dat gebeurt dus niet. En dus lopen meerdere Wielewalers al zeker twee weken rond met verkoudheidsklachten en dikke ogen. Ellen heeft astma ‘en ik zit nu aan een dubbele dosis puffies’.

Ook Wielewaler Carmen heeft er last van: “We zitten al twee weken met dichte neus en ontstoken holtes.” Ook houdt ze, net als Ellen, haar ramen en deuren dicht want anders ‘ruikt het raar in onze slaapkamer, heel muf’.

Klachten
Meerdere bewoners geven aan contact te hebben gezocht met Woonstad: “Ik heb een klacht ingediend bij Woonstad. Die zouden terugbellen, maar ik hoor maar niks”, zegt Ellen. Ook bewoner Martin ziet dat veel mensen er last van hebben: “Een stuk 6 of 7 mensen hebben al aan de bel getrokken bij Woonstad.”

Woonstad geeft aan dat de klachten wel degelijk zijn gehoord en dat de aannemer die de sloopwerkzaamheden uitvoert is gevraagd om tijdens het slopen het puin te sproeien. Dat dat nu niet gebeurt, noemt woordvoerder Kevin van Eikeren ‘echt vervelend’. Ook geeft hij aan dat wederom contact is gezocht met de aannemer om te benadrukken dat er gesproeid moet worden tijdens het slopen.

“Nu is er bij sloopwerk altijd sprake van enige mate van overlast. Stof, geluid, parkeren van aannemers. Dat proberen we tot een minimum te beperken en maatregelen te nemen om overlast zo min mogelijk te houden. Onze aannemers moeten zich daarbij aan de afspraken en aan de wet en regelgeving houden. Als bewoners denken dat dat niet het geval is kunnen ze ons benaderen.”