Haken om Nederlands te leren

De Hongaarse Eva woont nu vijf jaar in Nederland. Ze kan goed Nederlands verstaan, maar vond het lastig om te spreken. Haar oplossing: een haakclubje starten in creatieve winkel Maak aan de Mathenesserweg, om zo met Nederlanders in contact te komen.
Vijf jaar geleden kwam Eva met haar man vanuit Hongarije naar Nederland. Ze had net haar studie filosofie afgerond en had in Nederland dus aardig wat tijd over. Geïnspireerd door haar hakende oma besloot ze zichzelf de ambacht aan te leren door het kijken van filmpjes op Youtube.

Met haar zelfgehaakte poppen en sieraden kwam ze terecht bij Maak, een creatieve winkel aan de Mathenesserweg, die haar werkjes best wilde verkopen. Het toeval wilde dat de docente die in de winkel de haak bijeenkomsten hield net was gestopt. Eigenaresse Femke Gielstra vroeg Eva of ze interesse had en Eva zei ja.

Het was voor Eva een uitgelezen kans om te oefenen met Nederlands praten: “Mijn man is Hongaars en ik ben Hongaars, dus thuis praten we voornamelijk onze eigen taal. En het is lastig als je nog geen werk hebt om de taal goed te leren. Ik kan de taal goed verstaan en lezen, maar ik krijg weinig de kans om echt te praten. Het maakt het lastig om ook echt durven te praten. Dus deze bijeenkomsten zijn voor mij ideaal’’.

Ook Femke is blij met de gratis haak bijeenkomsten. “Ik vind het leuk om het aan te bieden aan de mensen. Het is iets gratis en het is gezellig samen zijn met elkaar. Ik merk dat er hele leuke vriendschappen ontstaan. Ik vind het echt een leuke binnenkomer voor de winkel.”

Eva houdt de bijeenkomsten elke dinsdag en iedereen is welkom, ongeacht niveau!

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter