Handen uit de mouwen en zwanen schrobben!!

Honderden zwanen en andere watervogels raakten dit wekend besmeurd met stookolie nadat een schip tegen een steiger vaarde in de haven van Rotterdam. De dierenambulance, brandweer en andere hulpverleners zijn al dagen in de weer om deze dieren te helpen. Francien de Jong en Dominique Smink besloten ook hun handen uit de mouwen te steken.

“Ik was zondag bij een vriendin en zij werd benaderd om te komen helpen,” vertelt Francien. Ze twijfelde geen moment en ze ging met haar vriendin mee. “We gingen langs de waterkant op zoek naar getroffen zwanen. Dat ging nog niet zo makkelijk, want ze lieten zich niet zo makkelijk vangen.” Daarom schakelde ze de hulp in van de Watertaxi, die maakte gratis een aantal ritjes over het water waardoor ze de vogels makkelijker te pakken kregen. Het werk is niet zonder gevaar, want zwanen kunnen behoorlijk rake klappen uitdelen. “Ja, daar moet je wel voor uitkijken, we drijven ze met de watertaxi een beetje in het nauw, halen ze dan gelijk uit het water, houden de nek goed vast en meteen een doek over het lichaam, zodat ze niet kunnen uithalen met hun vleugels.”

De getroffen vogels worden ondergebracht in verschillende opvangcentra. Onder meer in Hoek van Holland, waar tientallen mensen hard werken om de dieren van de zwarte smurrie te ontdoen. Francien, Dominique en de andere vrijwilligers hebben van enkele bedrijven donaties gekregen. “We zijn langs verschillende kringloopwinkels gegaan die handdoeken gaven en ook een Dirk van den Broek heeft afwasmiddel gegeven.”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat