Handvol demonstranten tegen coronaspoedwet op Schouwburgplein

Twintig tot dertig demonstranten demonstreerden donderdagochtend op het Schouwburgplein in Rotterdam tegen de coroanspoedwet die deze week werd aangenomen door de Eerste Kamer. Onder toeziend oog van een politieagent, die de sfeer “gemoedelijk en rustig” noemde, roepen de demonstranten kreten zoals “Wij zijn Nederland” en “Blauw, wit, rood, Nederland in nood”. Ook wordt het tijdschrift Gezond Verstand, dat recent in het nieuws kwam omdat het complottheorieën over het coronavirus verspreidt, uitgedeeld. 

Deelnemers van de demonstratie willen niet met naam en toenaam geciteerd worden, “omdat de media altijd alles verdraait”. De aanwezigen dragen geen mondkapjes, maar door de ruime inrichting van het Schouwburgplein is het moeilijk om géén anderhalve meter afstand te houden tot elkaar.

Een man zegt dat hij demonstreert omdat hij “mensen wakker wil maken” en “de spoedwet de dood van de Nederlandse democratie” is. Een andere vrouw geeft inderdaad toe dat het nog wat rustig is, maar verzekert “dat het nog een stuk drukker gaat worden”. Volgens de deelnemers van de demonstratie “bestaat het coronavirus niet” en “worden we allemaal massaal onterecht banggemaakt door de regering in Den Haag”. Een vrolijk geklede vrouw vindt dat “de regering direct moet aftreden omdat ze tegen ons liegen en de Nederlanders bedriegen”.

Coronavaccin
Terwijl een DJ muziek draait, zegt een andere man met een vette Rotterdamse tongval dat hij weigert zich te laten vaccineren indien er een vaccin komt tegen het coronavirus omdat er “gif in het vaccin” zit. Het coronavirus zou ook niet besmettelijk zijn, aldus de man.

Ook de kreet “Ik doe niet meer mee” valt regelmatig. Sommige demonstranten proberen nietsvermoedende voorbijgangers een folder in hun hand te duwen. Een vrouw weigert deze argwanend. “Maar ik doe nog wél mee!”, zegt ze met een kleine glimlach terwijl ze haar mondkapje uit haar jaszak trekt en opzet.