Haven Rotterdam neemt maatregelen tegen ebola

In de Rotterdamse Haven wapenen alle afdelingen zich tegen het dodelijke ebolavirus. Er worden volop beschermingsmiddelen ingekocht om de besmettelijke ziekte buiten boord te houden.

Het gaat vooral om maskers, speciale pakken en ontsmettingsalcohol. De grote afnemers van deze producten liggen gelegen in de havens van de volgende risicolanden: Guinee, Liberia, Nigeria en Sierra Leone. Het bedrijf Seafarma treed de laatste dagen volop als maritieme apotheker. Zo leverde zij al duizend ‘ebolapakketen’ aan de reders en offshorebedrijven. ‘De voorraden raken op,’ zegt ook Aad Bak van Neko Ship Supply, één van de grote scheepsbevoorraders in de haven van Rotterdam.

In de West-Afrikaanse landen is het meer dan gebruikelijk, dat buitenlandse schepen niet alleen douaniers aan boord krijgen, maar ook lokale bewoners die een bepaald product willen kopen. Kapiteins wapenen zich ook met speciale thermometers, die op een lange afstand de temperatuur van lokale bewoners kunnen meten. Als er hoge koorts wordt geconstateerd is het oppassen geblazen. 
Offshorebedrijven die onlangs werkschepen op pad stuurde met bemanningsleden, worden aangeraden om preventieve maatregelen te nemen op de werkeilanden. Ook adviseert het bedrijf Seafarma het personeel om direct contact met de bewoners te vermijden.