Havenstaking krijgt vervolg: “De Rotterdamse zal vanaf nu nooit meer worden zoals het was”

Ongeveer duizend havenwerkers hebben woensdag gedemonstreerd tegen toekomstige gedwongen ontslagen. Het ging er af en toe grimmig aan toe. Met zwaar vuurwerk en rookgordijnen werden Rotterdam Centraal en het Nieuwe Luxor Theater bestormd. De havenwerkers hebben het gevoel dat ze genegeerd worden en dreigen met vervolgacties. 

De actie van woensdag was gericht tegen de toenemende automatisering van de Rotterdamse haven. Volgens FNV Bondgenoten dreigen tussen de vijfhonderd en duizend havenwerkers hun baan kwijt te raken. Dat komt doordat er twee nieuwe containerterminals op de Tweede Maasvlakte komen die sterk zijn geautomatiseerd. 
Volgens het brein achter de actie en FNV’er Niek Stam verdwijnen er daardoor veel banen. “Het echte probleem is dat door slecht beleid er een overcapaciteit gaat ontstaan in de Rotterdamse haven en de containeroverslagmarkt. Rotterdam wil de goedkoopste haven van Noord-West Europa worden en dan moeten wij zometeen onze CAO’s vaarwel gaan zeggen. Daar passen wij voor.”
De actie heeft geleid tot veel aandacht. Zo wordt er vandaag over gesproken in de gemeenteraad. Leefbaar Rotterdam wil excuses van de demonstranten. “Ik heb liever dat ze een debat voeren over wat er gebeurt in de haven en de dreiging verdwijning van de banen. Of over de oplossingen van dit probleem”, aldus Stam.
De havenwerkers sluiten volgens Stam vervolgacties niet uit : “Na 17 december 2014 zal de haven nooit meer worden zoals ie was. De demonstraties gaan nog veel heftiger worden en we zullen afwisselen met grote en kleinere acties door elkaar heen, gericht op werkgevers en politiek.”
Vervolgacties kunnen mogelijk plaats gaan vinden op de A15/N15. “Dit is natuurlijk de hoofdslagader van de stad…”

Beluister hieronder het gesprek terug van Niek Stam van FNV vakbondsleider uit de ochtendshow van Jan Middelkoop.