Heijplaat, dorp tussen de containers

Heijplaat, dorp tussen de containers is een serie over een uniek stukje Rotterdam. 2000 mensen wonen tussen de bedrijvigheid van die haven, waar zo hard gewerkt wordt.

 
 
 
 
 
Aflevering 7
De Quarantaineinrichting Heijplaat. Een bijzonder vrijstaatje middenin het logistieke hart van Nederland. Hier woont de familie van Saus, al 35 jaar gekraakt. In een gemeenschap van vrijbuiters en kunstenaars. Ze wonen op een plek met een markante geschiedenis. Een plek vol geheimen, een door de academische wereld bestempeld als een plek in “de tussentijd”.

 
Aflevering 6
Ooit werd Heijplaat gebouwd voor de werknemers van de RDM, de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij. Maar uiteindelijk ging de RDM failliet. Evert van der Schee heeft het van nabij meegemaakt. Adrie Klein is na zijn ontslag in 2004 nooit meer terug geweest op Heijplaat. Nu voor het eerst weer.

Aflevering 5
In Heijplaat , dorp tussen de containers gaan we terug in de geschiedenis: de geschiedenis van Arie den Toom. Hij was de uitbater van Cafe Courzand tijdens de oorlog. Hier, boven het plafond van cafe Courzand, had hij een geheime bergruimte. Daar zaten onderduikers. Ook gebruikte het verste de ruimte om geheime radiocontacten met Engeland te onderhouden. In de kelder werd door het verzet met wapens geoefend.
 

 
Aflevering 4
In de serie Heijplaat, dorp tussen de containers, ontmoeten we Peggy Wijntuin, gemeenteraadslid voor de PvdA. Zij woont op Heijplaat omdat haar man vroeger bij de RDM werkte, bij de Rotterdam Droogdok Maatschappij. Haar twee dochters groeiden op op Heijplaat. 

Aflevering 3
In de serie Heijplaat, dorp tussen de containers, zien we hoe het afloopt met de verbouwing van café restaurant Courzand. Sandy Warnaar leidt de verbouwing. Zal het haar lukken alles op tijd af te krijgen? Verder zien we dat er op zolder een bergruimte is, wat vond daar plaats? 

  
Aflevering 2
Bruin café, laag plafond, sfeer van zware shag en bier. Dat is Café Courzand op Heijplaat. Althans, dat was Café Courzand op Heijplaat. Want, Courzand gaat op de schop. Heijplater John de Roode en zijn zoon Kevin gaan Courzand weer op de kaart zetten.

 
Aflevering 1
Er staan veel verschillende soorten huizen dwars door elkaar heen. Groot, maar soms ook heel klein. Er is een vrijplaats voor kunstenaars. Daar woont zelfs iemand die is geboren in een kraakpand. En, op de zolder van Café Courzand, op een plek die nauwelijks begaanbaar is, zien we sporen uit een ver verleden…

 

Heijplaat, dorp tussen de containers is elke donderdag vanaf 18.15 uur te zien op OPEN Rotterdam.