Series van OPEN Rotterdam/
Heilige Huisjes

Waar vroeger het geloofshuis nog het middelpunt was van de stad, loopt nu vooral het traditionele kerkbezoek terug. Wat gebeurt er eigenlijk met deze religieuze gebouwen? In de aankomende serie ‘Heilige Huisjes’ kijken we hoe gebedshuizen in Rotterdam gebruikt worden, hoe ze naast hun religieuze functie de deuren open zetten voor andere doeleinden en hoe leegstaande gebedshuizen een nieuwe invulling krijgen.

Als het Heilige Huisje verdwijnt

Het gebeurt steeds vaker, kerken die leeg komen te staan. Die gebouwen moeten dus een nieuwe functie krijgen, of ze worden gesloopt. In aflevering drie van Heilige Huisjes kijken we naar hoe een afgebrande kerk wordt omgetoverd tot woongelegenheid, maar met aandacht voor wat de kerk voor de buurt betekende en met het behoud van de ontmoetingsfunctie de kerk ooit had. Ook kijken we bij een kerk die een ontmoetingsplek wordt voor jonge muzikanten.

Heilige Huisjes als multifunctionele plek

In aflevering twee kijken we naar hoe geloofsgemeenschappen hun gebouw beschikbaar stellen voor andere doeleinden en waarom dit vaak nodig is om het voortbestaan van de deze gebouwen te kunnen waarborgen in een tijd van ontkerkelijking.

Hoe worden de 160 Rotterdamse gebedshuizen gebruikt?

In deze eerste aflevering kijken we naar het oorspronkelijke gebruik en gaan we langs bij drie verschillende gebedshuizen; een sikh-tempel, een moskee en een kerk. Waarbij de gemen vooral het samenkomen blijkt te zijn.

Hoe gaat het met de gebedshuizen van Rotterdam?

Rotterdam heeft aardig wat gebedshuizen. 160 Om precies te zijn. In de serie Heilige Huisjes kijkt OPEN Rotterdam naar hoe het gesteld is met deze kerken, moskeeën, tempels en synagogen en onderzoeken we hoe ze gebruikt worden en kunnen worden.

Als het Heilige Huisje verdwijnt…

Heilige Huisjes als multifunctionele plek…

Hoe worden de 160 Rotterdamse gebedshuizen gebr…

Hoe gaat het met de gebedshuizen van Rotterdam?…