Heiman Dullaertplein op de schop: nu geen plek voor álle kinderen

Het Heiman Dullaertplein in Delfshaven wordt eind 2021 opnieuw ingericht. Harald en Nabanita wonen met hun gezin aan het plein en dochter Saharsha heeft een lichamelijke beperking. Een nieuwe inrichting biedt voor hun volop kansen om het gebied beter begaanbaar te maken.

“We hebben een prachtig plein voor de deur liggen. In feite maken we er geen gebruik van. Dat komt omdat het verschrikkelijk moeilijk voor ons is om vanaf hier, daar te komen. Als je er bent, merk je ook dat de speeltoestellen niet geschikt zijn voor een van onze dochters. En dat is gewoon jammer”, verzucht Harald Bekker. Zijn dochter Saharsha is moeilijk ter been door een neurologische afwijking. Ze loopt dan ook met een rollator. Voor de deur moet ze meteen al een ommetje maken, vanwege een stoep. Vervolgens is er een kleine afgang om de weg over te steken, maar de opgang aan de overkant ligt zo’n 10 meter verderop. “Dat is gewoon gevaarlijk”, stelt Harald. “De auto’s rijden er immers ook.”

Gelukkig gaat het hele gebied voor hun huis op de schop. Dus de problemen zouden vanaf eind 2021 verleden tijd moeten zijn. “We hebben informatieavonden in de buurt gehouden. Toen zijn er vragen gesteld over hoe het eruit komt te zien. We willen de overgang van de ene stoep naar de andere sowieso verbeteren”, vertelt wijkmanager Joeri Viergever. Harald en zijn vrouw hebben zich niet als enige laten horen bij Joeri. “Ook is er een vrouw geweest die een vader had met een visuele beperking. We hebben meerdere vraagstukken betreft inclusiviteit gehad. Dus ook daar kunnen we maatregelen voor nemen.” Het nieuwe plein zou voor het gezin van Harald een aanzienlijke verbetering moeten zijn. Toch vindt hij dat het denken over de inclusiviteit in zijn algemeen veel meer plek moet krijgen in het plannen en ontwerpen van de gemeenschappelijke buitenruimte.