Als het over armoede gaat, heb je het bijna altijd ook over schulden. Helaas is dat een probleem waarin Rotterdam landelijk koploper is. Meer dan 56 duizend Rotterdammers hebben problematische schulden (16,5% van alle huishoudens). De meest gangbare stap voor hulp met schulden is die naar de gemeente, maar niet iedereen wil daar aankloppen. Stichting Nieuw Vaarwater, gefinancierd door de miljardairsfamilie van der Vorm, biedt een alternatief in Rotterdam.
Helma kwam in de problemen toen haar inwonende kinderen het huis verlieten. Ze was kostendeler en plotsklaps waren toen alle kosten voor haar rekening. De eerste schulden kwamen toen ze de afvalstoffenheffing niet betaalde, uiteindelijk liep het zo uit de hand dat ze de boodschappen en de huur niet meer kon betalen: “Je moet het zien als een spelletje domino, een steentje valt om en de rest gaat vanzelf.”
De directeur van stichting Nieuw Vaarwater, Bas Woudstra, vindt dat een hoop van de problematiek te wijten is aan de complexiteit van de bureaucratie voor burgers. De bewindvoerders, die uiteindelijk de administratie van mensen met problematische schulden oplossen, moeten een HBO of MBO-studie met veel relevantie werkervaring in hun achterzak hebben: “Om zelf je weg te vinden in de bureaucratie moet je zelf bijna een HBO-opleiding gedaan hebben. En hoe lager je inkomen, hoe meer je te maken hebt met instanties en alle eisen en formulieren die erbij horen”, aldus Woudstra. Het roer moet dus om wat de directeur betreft: “Het zou radicaal simpeler mogen in dit land.”