Het is vandaag 84 jaar geleden dat Rotterdam werd gebombardeerd door de Duitsers. Binnen een kwartier was de hele binnenstad weggevaagd. Hierbij kwamen bijna negenhonderd mensen om het leven en raakten tachtigduizend Rotterdammers hun huis kwijt. Dit gebeurde op 14 mei 1940 om 13.27, daarom is om die tijd heel Rotterdam twee minuten stil.
Ook OPEN Rotterdam staat hier jaarlijks bij stil. Zo zenden wij diverse films en documentaires uit en maken we reportages in aanloop naar en tijdens de herdenking. We lichten een aantal van onze eerder uitgezonden video’s hieronder uit.
Stadsarchief Brandgrens
Eerder deelden we een video van het Stadsarchief over de route langs de brandgrens, de grens van het verwoeste gebied.
14.05 altijd vooruit laat
De film 14.05 altijd vooruit laat de kijker het bombardement herbeleven, maar dan alsof het in deze tijd gebeurd.
De wacht
In deze korte film zie je het leven van de 18-jarige Wijnand Pijpers. Tijdens het bombardement van de Duitsers op 14 mei 1940 komt hij in verzet. Als leider van een Rotterdamse verzetsgroep brengt hij vanuit het oude Sint Franciscus Gasthuis de verzetskrant De Wacht uit om de Rotterdammers te informeren en mobiliseren.
Nooit meer over praten
Petra Smulders filmt een overlevende van de Tweede Wereldoorlog, Teun van Halem. Scènes in deze documentaire laten je het dagelijks leven zien van de nog energieke oude Rotterdammer, afgewisseld met interviews. De nasleep van de oorlog op het leven van Teun staat hierin centraal.
Herdenking Laurenskerk
Elk jaar wordt er op verschillende plekken in de stad het bombardement herdacht. Zo ook in de Laurenskerk, waar de namen en leeftijden van achthonderd slachtoffers worden voorgelezen. OPEN Rotterdam was daar twee jaar geleden live bij.
Nooit geweten
In de serie Nooit Geweten nemen we je mee door de stad langs de kunst van de wederopbouwperiode na de Tweede Wereldoorlog. De hele serie kan je hier bekijken.
Live-verslag
We staan vandaag ook stil bij het bombardement van 14 mei. Om 13.00 uur zijn wij live aanwezig bij de centrale herdenking op Plein 1940. Deze is te volgen via onze website en Facebook-kanaal.