Keti Koti wordt door heel Rotterdam gevierd met herdenkingen en festiviteiten. In IJsselmonde is dit jaar voor het eerst een evenement, en in Hoogvliet volgen buurtbewoners workshops.
Op 30 juni wordt jaarlijks het slavernijverleden herdacht, en op 1 juli vieren we Keti Koti; de afschaffing van de slavernij. “Ik hoop dat jongeren hiervan leren”, vertelt organisator Darling Tafleur. “Over bijvoorbeeld 4 en 5 mei wordt veel verteld, en ik hoop dat dat hiermee ook gebeurt.” In IJsselmonde werd eerder geen evenement gehouden, maar dit jaar namen buurtbewoners het initiatief met het Legacy Roots Festival. “Er is hier een grote gemeenschap, dus ik wil het graag hier vieren.” Het Legacy Roots Festival is een samenwerking van Maak Mee in je Wijk, Cultuur Concreet en het Fonds voor Cultuurparticipatie.
Ook in andere stadsdelen is er van alles te doen: bij Stichting Art Studio Hoogvliet volgen buurtbewoners workshops vlechten, sieraden maken en drummen op de apinti. Muzikant André Mosis leert de bezoekers waarom dit instrument zo belangrijk is. “Marrons waren Afrikanen die zijn gevlucht, omdat ze geen slaven wilden zijn. Ze hadden hun kennis over muziekinstrumenten meegenomen uit Afrika, en maakten de trommels na met de middelen die in Suriname te vinden waren.” Vroeger gebruikten mensen de apinti om met elkaar te communiceren, bijvoorbeeld als er mensen moesten vluchten. “En nu gebruiken wij de apinti om met onze voorouders te communiceren.”
Ook André hoopt dat jongeren leren over Keti Koti. “Dit zijn hele belangrijke verhalen. Ik leer mijn kleinzoon de apinti spelen, omdat ik wil dat dit niet verloren gaat.” Kai vindt het leuk om de apinti te bespelen, maar wil nog veel oefenen. “Maar als ik ook 73 ben, dan wil ik lessen geven aan jongeren.”
Op 30 juni was ook de officiële herdenking van Keti Koti op de Lloydkade. Kijk hier de herdenking terug. Het vieren van Keti Koti gaat ook 1 juli door in Rotterdam op verschillende plekken rond het Kruisplein. Volg onze socialmediakanalen om de festiviteiten in de stad te volgen.