De herdenking van 15 augustus 1945 krijgt in Rotterdam meer erkenning. De partij DENK diende de motie in en deze werd unaniem aangenomen. Op 15 augustus herdenken we de slachtoffers die omgekomen zijn tijdens de Japanse bezetting in Nederlands-Indië. Terwijl een groot deel van Nederland het einde van de Tweede Wereldoorlog viert op 5 mei, eindigde die pas echt op 15 augustus 1945, toen ook Nederlands-Indië werd bevrijd.
Hoewel er een nationale herdenking plaatsvindt in Den Haag, is er in Rotterdam zelf te weinig aandacht voor vanuit de gemeente. In de motie verzoekt DENK dat de gemeente zich inzet om de herdenking meer zichtbaarheid te geven in de stad, en met de Molukse en Indische gemeenschap in gesprek gaat over hoe dit het beste kan.
De organisatie 15 Augustus Rotterdam deelt hun blijdschap op Instagram: “Dit is voor ons een enorme hoopvolle stap in de volledige erkenning van 15 augustus. Erkenning van deze datum betekent ook erkenning van het verschrikkelijke leed dat onze voorouders hebben doorstaan in WOII en de koloniale onafhankelijkheidsoorlog. De betekenis van 15 augustus is nog steeds bij veel Nederlanders en Rotterdammers onbekend. Terwijl in Rotterdam naar schatting zo’n zestigduizend mensen wonen met een band met voormalig Nederlands-Indië.”
Toch hebben de inwoners van Rotterdam de afgelopen jaren niet stilgestaan en zelf een herdenking georganiseerd. Wij waren vorig jaar bij de herdenking bij het Indië monument.