Herdenking afschaffing slavernij, dit jaar net iets anders

Dit jaar ging de herdenking van de afschaffing van de slavernij, Keti Koti anders dan anders. Niet alleen vanwege de coronamaatregelen, maar ook vanwege het weer.

In de voorgaande jaren was het grasveld bij het Lloykwartier bij het slavernijmonument in Rotterdam-West een prachtige, bonte verzameling van Rotterdammers met roots in onder meer Suriname, de Nederlandse Antillen en Kaapverdië. Helaas regende het 30 juni 2020 zo hard dat de organisatie geen andere mogelijkheid zag, dan de herdenking te verplaatsen naar het STC (de opleiding voor scheepvaart, transport en havenindustrie).

Straatnamen
Burgemeester Ahmed Aboutaleb maakte daar bekend dat een aantal straten op Rotterdam-Zuid, wordt vernoemd naar mensen die streden tegen de slavernij. De nieuwe straatnamen zijn de Tulastraat, het Thicopad, Janey Tetarypad, Virginia Gaaipad en Bonipad. Dit zijn vijf straten in een nieuwbouwproject in Charlois dat in 2021 wordt opgeleverd. De burgemeester herhaalde ook dat hij vindt dat het kabinet excuses moet aanbieden voor de slavernij. “We moeten oprecht hierover praten en focussen op wat ons bindt.”

Andere sprekers bij de herdenking waren Carlos Gonçalves, Voorzitter Stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijk Toekomst, “ik kan het hebben over het slavernijverleden, maar actueler is de hedendaagse ongelijkheid die hieruit voort is gekomen,” zo vertelde hij.

Bloemen
Helaas kon door het veranderen van de locatie niet alles doorgaan. “Ik heb net Felix Burleson moeten teleurstellen en troosten. Hij heeft twee weken hard gerepeteerd en nu kan zijn optreden niet doorgaan,” aldus Harlow Brammerloo van Stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijk Toekomst. Felix Burleson had een theatrale voorstelling voorbereid, met de titel ‘Schetsen uit de slavernij’. Ook de traditionele kranslegging ging anders dan gepland, de kransen werden vooraf bij het monument geplaatst en het bloemwerk van de burgemeester en de gemeente werd mee naar binnen genomen.

Je kunt de herdenking die live werd uitgezonden op Facebook hier terugkijken. Kijk hieronder naar het fotoverslag van de afgelopen evenementen.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat