Herdenking Allerzielen: ´Belangrijk dat mijn zoon weet dat ik hem niet vergeten ben´

Op 2 november is het Allerzielen. De dag dat Rooms-katholieken bidden voor de zielen van overledenen. Op de Rooms-katholieke begraafplaats St. Laurentius aan de Nieuwe Crooswijkseweg worden overleden geliefden herdacht. De dag begint met een gebedsviering in de Kapel Maria der Engelen door voorganger Pastoor Theo Blokland.

“Als een dag van gebed voor allen die uit dit leven zijn heengegaan, gaat Allerzielen terug op het gebruik van de Middeleeuwse kloostergemeenschappen”, legt de pastoor uit in zijn voordracht. Een tiental mensen luistert aandachtig, in de Kapel op de begraafplaats. In gedachten zijn ze allemaal bij overleden dierbaren van wie de meesten een graf hebben op deze begraafplaats.

Een vrouw is met grijparm de bladeren van de grafsteen van haar man aan het opruimen. “Ik heb mijn man twintig jaar verzorgd. Hij was ziek en had een hersenaandoening. Toch denk je nu aan de mooie momenten die je samen gehad hebt. Zo hebben we twee kinderen gekregen en zijn dat de momenten die je bij blijven”, vertelt ze openhartig. Allerzielen lijkt voor veel mensen een dag waarop verdriet ook plaats maakt voor dankbaarheid. Velen spreken over de dankbaarheid voor het feit dat zij de overleden persoon hebben mogen kennen. “Ik vind het belangrijk dat mijn zoon ook weet dat ik hem niet vergeten ben en hem nog steeds mis”, vertelt een andere vrouw die de grafsteen van haar zoon oppoetst.