Herdenkingplaats ingericht voor verdrinkingsslachtoffers Nesselande

Reddingsbrigade Nesselande-Rotterdam moest op maandag 10 augustus twee keer een drenkeling uit het water van de Zevenhuizerplas halen. Maandagavond werd na een zoekactie een 25-jarige zwemmer uit het water gehaald. De man is overleden.

Eerder die dag werd al een jongen van 7 gereanimeerd nadat hij minuten lang onder water had gelegen. De jongen is opgenomen in het Erasmus MC. Het is niet bekend of hij het heeft overleefd. Na een aanvraag uit de buurt is door de gemeente en herdenkingsplaats ingericht voor bewoners die bloemen en steunbetuigingen willen achterlaten.

Wij spraken een vrijwilliger van de Reddingsbrigade. Victor is al vijftien jaar lang strandwacht in Nesselande. Dit is de eerste keer dat hij zich kan herinneren dat er tijdens een wacht zwemmers verdrinken. Volgens Victor mankeert er niets aan de veiligheidsmaatregelen aan het strand. Er zijn borden met veiligheidsvoorschriften en bij mooi weer is er elke dag toezicht. Van tien uur ’s ochtends tot acht uur in de avond, door meerdere strandwachten.

Toch kon niet voorkomen worden dat de twee verdrinkingen plaatsvonden. Het gevaar zit hem volgens Victor in zwemmers die zichzelf overschatten. De reddingsbrigade waarschuwt dit soort zwemmers regelmatig op de gevaren van het diepe water voorbij de ballenlijnen.

Niet voorbij de ballenlijn
Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond voorlichter Jorg van Waardhuizen was vandaag aanwezig in het gebouw van de Reddingsbrigade om de pers (Rijnmond en AD) te woord te staan. Gisterenavond was hij na het tweede incident ook aanwezig op het strand van Nesselande. Van Waardhuizen wil benadrukken hoe belangrijk het is om niet voorbij de ballenlijnen te zwemmen in de Zevenhuizerplas. “Achter de ballenlijn loopt het ineens zeven meter af en is het koud. Er zijn geen muien, maar voor de ongeoefende zwemmer is het gevaarlijk.’’

Tijdens de grote drukte zijn veel zwemmers geneigd om voorbij de lijnen te gaan zwemmen. “Blijf achter de lijnen en houd elkaar in de gaten”, is de boodschap van van Waardhuizen.

Volgens strandwacht Victor is de stemming bij de Reddingsbrigade nog redelijk goed, maar ze zijn wel geschrokken. Er zijn extra strandwachten opgeroepen mocht er iemand eerder naar huis willen. Vanuit de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond is het Team Collegeale Ondersteuning beschikbaar voor de de strandwachten die mentale ondersteuning nodig. “Een verdinking twee keer op één dag, op de zelfde plaats, gaat je niet in de koude kleren zitten”, aldus Jorg van Waardhuizen.

UPDATE: Het drama is nog groter. De 7-jarige jongen die maandag levenloos uit het water werd gehaald, is dinsdag overleden aan zijn verwondingen.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat