Herdenkingsfestival Eindeloos India: het vieren van 150 jaar Hindoestaanse cultuur in Rotterdam

150 jaar Hindoestaanse immigratie: dat is iets wat Mahesvari Autar van cultuurplatform DesiYUP niet ongezien voorbij wilde laten gaan. De Rotterdamse brengt daarom de Hindoestaanse cultuur voor vier dagen naar de stad met het Eindeloos India Herdenkingsfestival. “We willen elke Rotterdammer er kennis mee laten maken.”

Vier dagen lang, van 26 tot 29 oktober, staat Rotterdam in het teken van de reis van de Hindoestaanse gemeenschap vanuit India naar Nederland via Suriname. De kick-off van het festival vindt plaats in Debatpodium Arminius. Daarna verplaatst het festival zich naar de Kunsthal, de Doelen, Podium Grounds en de Bijenkorf.

Vertrekpunt

De inspiratie voor het festival komt ook bij de Bijenkorf vandaan. “Ik was aan het bladeren in het 150 jaar Bijenkorf boek en toen kwam ik tegen dat zij ooit een landencampagne hadden gedaan. Eindeloos India was daar onderdeel van. Dus dat was eigenlijk een beetje het vertrekpunt”, legt Mahesvari uit. “Maar toen dacht ik; hoe mooi zou het zijn als we dit met verschillende culturele instellingen konden opzetten?”

Zo gezegd, zo gedaan. Samen met Arminius, Kunsthal, de Doelen, Podium Grounds en de Bijenkorf is ze aan de slag gegaan met het programma. Op elke plek en elke dag is er weer iets anders te doen. Zo worden er in de Kunsthal liefdesverhalen verteld vanuit oude Indische geschriften, onder begeleiding van Rotterdamse violiste Annelieke Marselje en zanger Diepak Ramjiawan. In de Doelen komt bijvoorbeeld de hele wereld samen. “Er zijn artiesten met Indiase roots, met Surinaams-Creoolse roots en Afghaanse roots. Het is echt heel breed.”

Hindoestaanse cultuur

Want die toegankelijkheid is voor Mahesvari heel belangrijk. “Dit festival is mijn manier om die 150 jaar Hindoestaanse immigratie open te breken. We willen dat elke Rotterdammer er kennis mee maakt.” Daarnaast wil ze met het festival het culturele erfgoed vieren en het etaleren. “Zoveel verschillende talenten die we samen brengen onder dit festival en dat is ook echt ons doel. Als gemeenschap de samenwerking opzoeken en vooruit kijken: wat willen we nu? En hoe ziet de toekomst eruit?”

DesiYup is een organisatie gespecialiseerd in Indiase tradities zoals muziek, kunst en literatuur. Ze organiseren concerten, masterclasses, bijeenkomsten en bedrijfsevenementen. De organisatie biedt een platform voor getalenteerde artiesten en verbindt kunstenaars met elkaar.

Bekijk hier het hele programma van Eindeloos India.