Herman (73) loopt met een nieuwe heup lachend de marathon uit: ‘Ik voelde me herboren!’

In 2015 liep Herman hand in hand met zijn vrouw Jeanette en zijn dochter Barbara over de finish op de Coolsingel.

Herman Wilton liep gisteren zijn 36e marathon uit. En dat is voor hem bijzonder, want vorig jaar haalde hij voor het eerst zijn hardloopcarrière de eindstreep niet. Twee weken later moest hij onder het mes voor een nieuwe heup. Dit jaar liep hij voor het eerst sinds de ingreep weer zo’n lang stuk. “Het was een geweldige ervaring om voor het eerst sinds 8 jaar zonder pijn te lopen!”

Voor Herman is een marathon lopen niet alleen een sportevenement, maar ook een manier van leven. Daarom was het dit jaar extra bijzonder voor hem om de eindstreep te halen. “Het was een ongelooflijke ervaring. Het is fenomenaal gegaan!” Herman had als doel om de 42.195 km te lopen onder de 5:20:00 uur. Dat is gelukt: op 5:18:28 uur is hij gefinisht. “Het was een experiment, en dat is meer dan geslaagd.”

OPEN Rotterdam maakte een reportage over Herman in aanloop naar de marathon.
Tekst gaat verder onder de video.

Het was wel spannend of de tocht zou lukken. “Ik kneep hem wel een beetje. Ik had maar tot 15 km getraind, niet meer.” Daarnaast was Herman de maand voor de marathon heel erg verkouden, waardoor veel voorbereiding ook niet lukte.

Toch is hij lachend de finish over gekomen: “Het zit in mijn karakter, en op een één of andere manier kan ik dit gewoon. De marathon begint ook pas echt na de 32 km. Die loop je op wilskracht.” En Herman heeft een dijk van ervaring. “Ik ken echt elke meter van de route, en ik weet wat ik kan verwachten. En door ervaring weet ik dat je echt rustig van start moet gaan, en je energie goed moet verdelen.”

Maar ook het publiek langs de zijlijn heeft Herman erdoorheen getrokken. “Je wordt echt gedragen door de toeschouwers. Het is echt een groot feest, dat door de Rotterdammers gedragen wordt.”

Ook volgend jaar is Herman, zoals elk jaar, weer van de partij. “Dan wil ik hem in 4 uur en 40 minuten lopen!”