Herten in Kralingse Bos komen coronakilo’s aan (en dat komt door ons)

Herten in Kralingse Bos komen coronakilo's aan (en dat komt door ons)

Al sinds jaar en dag heeft de Gemeente Rotterdam vier hertenkampen in hun beheer. Het zit ergens tussen een kinderboerderij en een dierentuin in. In het Kralingse Bos is er ook eentje te vinden: ingeklemd tussen de Pr. Beatrixlaan en de Boszoom. Hier leeft een kudde herten die sinds het begin van de coronacrisis steeds dikker worden. En dat komt door ons.

“Ook onze herten hebben een beetje last van corona-kilo’s”, aldus de goedlachse boswachter Alisa Troost. Niet dat de boswachter samen met de hertenverzorgers de beesten aan het verwennen zijn, nee: dat doen wij Rotterdammers. Aangezien alles dicht is, is er voor veel Rotterdammers niets anders te doen dan te wandelen. Sommige wandelende Rotterdammers gaan op bezoek bij het hertenkamp en nemen meteen wat oud brood mee.

Dat brood is helemaal niet zo gezond voor herten. Herten zijn herkauwers met vier magen en brood is niet echt een product wat bij dit soort dieren goed verteerd worden. Ze zitten er snel van vol, het is vrij vet en het heeft bij lange na niet zoveel voedingsstoffen als het voer dat ze van hun verzorgers krijgen.

Toch ziet boswachter Alisa het niet zitten om het voeren te verbieden. “Via het voeren krijg je toch contact met het dier. Kun je je voorstellen hoe geweldig dat is voor een kind!” Advies van de boswachter: een appeltje in stukjes gesneden, een worteltje of wat sla is veel beter dan brood.