Het aantal Rotterdammers dat vormen van discriminatie en racisme ervaart is gestegen, meldt gemeente Rotterdam in het Wijkprofiel van 2024. Op 21 maart, ofwel de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie, gingen we de straat op in Overschie met de OPEN vraag: Denk jij dat de racisme en discriminatie is toegenomen, gelijk gebleven of afgenomen?
“Discriminatie en Racisme zijn toegenomen en je maakt het dagelijks mee”, vertelt een oudere mevrouw. Dit sluit aan bij het onderzoek van de gemeente waaruit blijkt dat het aantal Rotterdammers dat discriminatie en racisme ervaart gestegen is van 15 naar 20 procent. “Ik heb het idee dat we teruggeworpen worden in de tijd met wat er in de politiek aan de hand is”, zegt een mevrouw die boodschappen doet. Ze heeft het hier over de politieke situatie in de VS, waar trans personen steeds minder rechten krijgen.
Als je gediscrimineerd wordt of dit ziet gebeuren kun je dit melden bij de politie, discriminatie.nl of RADAR Rotterdam. Zo kan je advies en steun krijgen. Radar kan door dit soort meldingen racisme en discriminatie beter in kaart brengen.
Niet alle Rotterdammers die we spreken hebben veel last van racisme en discriminatie. Een expat die sinds een jaar in Nederland woont zegt het bijvoorbeeld nog niet te hebben meegemaakt. Een jongeman vertelt ons dat hij bepaalde opmerkingen met een korreltje zout neemt en het zich zo minder aan trekt. De mensen in Overschie hebben ook ideeën over hoe racisme en discriminatie beter aangepakt kan worden. Volgens de oudere mevrouw zou een oplossing bijvoorbeeld meer diversiteit onder beleidsmakers kunnen zijn. “Als we het probleem willen oplossen moeten we het bij de wortels aanpakken.”