“Het Arab Camera Festival moet mensen dichterbij elkaar brengen.”

Van 29 september tot en met 2 oktober kunnen fans van Arabische cinéma terecht op het Arab Camera Festival in Cinérama. Hier worden verschillende films getoond uit de Arabische wereld, van een comedy uit Saoedi Arabië tot een drama uit Marokko. Met organisator Rosh Abdelfatah spreken we over het belang van deze Arabische films en het aankomende festival in Rotterdam.

“Vaak zien mensen alleen vervelende beelden in het nieuws van o.a. Syrië en Aleppo. Wij willen hier op dit festival de andere kant laten zien. Want er is zoveel meer dan dat in de Arabische wereld.”, aldus organisator Rosh.

Het festival gaat namelijk niet alleen over het gezellig kijken van films, ook worden er workshops georganiseerd met jonge filmmakers, waarvan eentje onder leiding van de Amerikaans-Libanese regisseuse Darine Houtait. “We hebben speciaal voor deze workshop Arabische filmmakers hierheen gebracht zodat zij ideeën uit kunnen wisselen met Nederlandse filmmakers, en elkaar sterken kunnen maken.”

Over het belang van het festival is Rosh duidelijk: “Uiteindelijk willen we dat iedereen met elkaar het gesprek aan gaat en van elkaars cultuur leert.”