Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

In 2024 organiseert de gemeente Rotterdam het allereerste klimaatberaad. 130 Rotterdammers gaan met elkaar in gesprek over hoe de stad kan bijdragen aan het verkleinen van klimaatverandering. Projectleider Jasmijn van Weenen vertelt over wat we kunnen verwachten de komende tijd. ‘Godmother’ van de burgerberaden Eva Rovers roept vooral alle Rotterdammers die de een oproep krijgen op om mee te doen.

Heb je vragen over het aankomende klimaatberaad? Mail dan naar [email protected].

Naast het burgerberaad worden bewoners op meer manieren betrokken bij beleidsvorming. En dat gaat niet altijd even goed, zo merkt Peter Zuurbier van actiegroep De Esch. Zuurbier is al lange tijd betrokken bij het participatietraject in De Esch, als er dwars doorheen aangekondigd wordt dat er een brug komt in zijn geliefde wijk. Samen met participatiedeskundige Nanke Verloo lopen zij het proces door, op zoek naar momenten die kritiek bleken voor de huidige verstandhouding.

Studio Stadmaken is een co-productie met OPEN Rotterdam en mede mogelijk gemaakt door AIR.