“Het heft in eigen hand” van Nico Haasbroek

Steeds meer ondernemers en jonge talenten houden zich in Rotterdam bezig zelforganisatie en zelfbeheer, vaak op wij-of buurtniveau. Daarom interviewt Nico Haasbroek zijn gasten op locatie In de eerste aflevering  Iris Meerts directeur van de stichting Zelforgansatie die Haasbroek spreekt in de Zomerhofstraat in Noord. Meerts ontwikkelde een o.a. een app die vraag en aanbod inde zorg bij elkaar Nico haasbroek is o.a. oud-hoofdredacteur van het NOS-Journaal, en startte deze week zijn project de Middellandman.

Haasbroek maakt programma`s voor OPEN Rotterdam.

Vanaf 11 september elke vrijdag vanaf 18.30 uur (herhaling elk uur)
Te zien op: OPEN Rotterdam TV (Ziggo 36 KPN 636) en 
OPEN Rotterdam Digitaal (website, facebook, twitter).

Programma informatie
Aflevering 1
In de eerste aflevering komt Iris Meerts aan het woord. Ziji is directeur van de Stichting Zelforganisatie te Rotterdam.Iris Meerts legt uit wat zelforganisatie inhoudt, wat er op dat gebied in Rotterdam allemaal gebeurt en hij je zelf actief kan worden.

Aflevering 2
De Zorgvrijstaat Rotterdam West. Nico Haasbroek praat over dit voorbeeld van zelforganiserende zorg met Alexander Hogendoorn en Dennis Lohuis. We zijn bij een zogenaamde aanschuifmaaltijd in buurtcentrum Post West. Zo’n maaltijd is een goede manier om mensen in de buurten bijeen te brengen en met elkaar te laten praten. Bijvoorbeeld over de vraag: ‚Wie wast de billen van de buurman?’
De initiatiefnemers van de Zorgvrijstaat leggen ook overtuigend uit waarom het aanbrengen van een beugel in de douche door de buurman bij iemand die eenvoudige zorg behoeft, beter en goedkoper is dan de oude, bureaucratische aanpak.

Aflevering 3
De Zuiderling. Eén Zuiderling, die er als een bankbiljet uitziet = 30 minuten. Voorbeeld: Voor vier Zuiderlingen kijk ik jouw scriptie na en schilder jij een muur in mijn huis. Deze vorm van werk, ruilen zonder geld, gebeurt op grote schaal in Rotterdam Zuid. De man achter De Zuiderling, Luc Manders, vertelt journalist Nico Haasbroek bevlogen over zijn project dat op den duur in heel Rotterdam mogelijk zou moeten zijn.

Aflevering 4
Deze aflevering gaat over Blijstroom. Blijstroom pleit voor duurzame energie en Jelte Boeijenga vertelt er over. Blijstroom is in Rotterdam Noord ontstaan, maar wil op den duur uitgroeien tot de energiecoöperatie van Rotterdam waar je stroom en gas kunt kopen. Op de Noorderhavenkade zijn ze bezig met een proefopstelling voor een zonneveld om stroom voor de buurt op te wekken.

Aflevering 5
In de voorlaatste aflevering van Het Heft in eigen Hand interviewt Nico Haasbroek Jeroen Leemans. Hij is onder andere de man achter hondenspeeltuin Bello, die in Hoogvliet begon en nu aan de Gordelweg zit. Leemans denkt ook na over de ontwikkeling van de wijk in Rotterdam. In kleine wijken zou je met een soort dorpsraad moeten werken in plaats van gebiedscommissies, vindt hij.

Hij vindt het jammer dat veel kennis en inbreng van ambtenaren sinds het verdwijnen van de deelgemeenten is weggelekt. Ook heeft hij het idee om een leeg hotel te kraken en daarin Syriërs te helpen door kennis uit te wisselen.

Aflevering 6
In de slotaflevering van Heft in eigen hand zijn de rollen omgedraaid. Nico Haasbroek wordt geïnterviewd door Winnie Roseval. Haasbroek woont in de wijk Middelland en daar speelt hij de rol van De Middellandman, die 100 dagen buurtonderzoek doet om na te gaan hoe je een buurt door meer het heft in eigen hand te nemen nog toekomstbestendiger kan maken. Over die zoektocht wordt hij aan de tand gevoeld door mede Middellander Winnie Roseval.

Na de onderzoeksfase wil Haasbroek met andere buurtbewoners nagaan of Middelland een proeftuin zou kunnen worden voor een nieuwe buurtaanpak. Misschien is dat te zien in de volgende interview-serie van Open Rotterdam in 2016.