Het Jaar van de Rat vanuit de ogen van Rotterdamse kunstenaars

Maandag 27 januari tot en met 2 februari is het Chinees Nieuwjaar. Het jaar van de Rat is hiermee aangebroken. Rotterdamse kunstenaars maken hun eigen interpretatie van het astrologische, Chinese boegbeeld.

Tawan Ntar is één van deze kunstenaars en creëerde een asymmetrisch beeld van de Rat. Tawan is een bewoner van verzorgingshuis De Leeuwenhoek en spendeert acht uur per dag in het kunstatelier. In opdracht van Stichting China Festivals Rotterdam beschildert hij de rat met een oog voor detail.

Zijn oog voor detail en precisie is opmerkelijk, omdat Tawan leeft met Parkinson. Opvallend is wel dat het moment dat zijn acrylstift zijn kunst aanraakt hij de rust zelve is.

Arjan Chan en Choy Kwong Wah, voorzitters van Stichting China Festivals Rotterdam, zijn ontroerd door de kunst die Tawan maakt. Choy Kwong Wah vertelt: “Voor dit soort mensen die het geduld op kunnen brengen, en soms ook nog met een handicap zitten waardoor ze trillende handen hebben, toch nog zo strak kunnen werken. Het is fantastisch.”

In de Westerse wereld noemt men dit het jaar van de Rat, maar in China wordt er geen onderscheid gemaakt tussen een Rat en een Muis, waardoor iedereen zijn eigen interpretatie mag hebben.

De werken van de Rotterdamse kunstenaars zijn tot 2 februari door heel Rotterdam te bewonderen. Het kunstwerk van Tawan kun je bekijken in de Leeuwenhoek. Vanaf 3 februari verhuizen alle interpretaties naar het Timmerhuis, waar er een gezamenlijke expositie wordt georganiseerd.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat