Het leukste Halloweenhuis van Rotterdam staat misschien wel in Overschie

Lichtgevende en bewegende skeletten, spinnen en spoken; je kunt het zo gek niet bedenken of het staat en hangt in de tuin van Harry Ballemaker uit Overschie. Deze maand heeft de Rotterdammer voor het derde jaar op rij alles uit de kast gehaald om zijn huis aan de Zestienhovensekade zo griezelig mogelijk te maken voor Halloween. “En eigenlijk is dit nog maar het opstapje naar kerst.”

Foto’s van Patricia Rodenburg.

Harry heeft alleen nog maar positieve reacties ontvangen uit de buurt. Zelfs de overburen vinden zijn griezelige huis leuk. “Terwijl zij er toch het meeste last ervan hebben door al die lichtjes en door de muziek.” Om ze niet te veel tot last te zijn, doet Harry de 3.000 lichtjes en de muziek elke dag pas aan het begin van de avond aan. Ook duurt de show elke dag niet langer dan twee uur.

Lichtshow
Wie denkt dat het alleen bij lichtjes en wat muziek blijft, heeft het mis. De lichtshow is gesynchroniseerd op de muziek en sommige griezelige elementen bewegen zelfs als de bewegingssensors merken dat er iemand langsloopt. “Ja, de bezorgers zijn er erg blij mee.”

Er komt heel wat programmeer- en uitzoekwerk bij kijken. Harry is dan ook het gehele jaar bezig met zijn uit de hand gelopen hobby. “Ik ben nu alweer vooruit aan het denken aan de Halloween- en kerstversieringen voor volgend jaar. Ik struin vooral veel Amerikaanse fora af voor inspiratie en laat het altijd gelijk na de feestdagen overkomen uit China of de VS. Dan zijn de spullen het goedkoopst.”

Amerikaanse traditie
In Amerika is de traditie van het versieren van huizen veel groter dan in Nederland, al lijken Nederlanders er ook steeds meer voor te voelen. “Het voordeel van Amerikanen is dat zij veel grotere huizen hebben en dus ook veel grootser kunnen uitpakken. Mijn vrouw zegt dat het misschien maar beter is dat we in een rijtjeshuis wonen. Het zou anders iets te veel worden”, zegt hij met een glimlach.

Terwijl Harry ons te woord staat is hij bezig om de laatste technologische snufjes toe te voegen aan zijn Halloweenshow. Het project is immers nooit helemaal af, zo zegt hij zelf. En het moet er natuurlijk zo griezelig mogelijk uitzien wanneer de kinderen uit de buurt langskomen voor snoepgoed. Want snoep deelt Harry ondanks corona wel uit.

Na Halloween bouwt hij als een speer alles af en wil hij in één week tijd alle kerstversieringen ophangen. “Al is dat wel afhankelijk van het weer. Mijn doel is om in ieder geval half november een echte licht- en muziekshow in de voortuin te hebben.”

Zo zag de Halloweenshow er vorig jaar uit. Op de Facebookpagina Overschie Lights plaatst Harry regelmatig updates over zijn versieringen.