Het leven van een straatmuzikant in Rotterdam

Straatmuzikanten en artiesten moeten in Rotterdam een ontheffing hebben om hun kunsten te mogen vertonen in het stadscentrum. Op de populaire plaatsen als de Lijnbaan of de Binnenrotte mag dus niet zomaar door jan en alleman gespeeld worden. “Ik snap dat wel, in het verleden had je duizend mensen met accordeons die niet allemaal even goed waren” , zegt Wander, “dus als de Gemeente nu voor wat kwaliteitscontrole gaat is dat alleen maar goed”.

Op het aantal te verstrekken vergunningen ligt wel een maximum, er zijn 50 plaatsen voor straatartiesten (goochelacts e.d.), 45 plaatsen voor individuele straatmuzikanten en 5 plaatsen voor muziekgroepen. Deze ontheffingen zijn een jaar geldig en kunnen worden aangevraagd met wat aanvullend beeldmateriaal als proeve van bekwaamheid. Wie geen beeldmateriaal heeft, mag komen voorspelen. “Eigenlijk was dat best simpel en de beelden hoefden niet van super kwaliteit te zijn, even invullen en klaar” zegt Wander.

“Het is stil op straat en je ziet mensen met oortjes in lopen die toch muziek willen luisteren”, zegt Jos Verveen, gemeenteraadslid voor D66, “het is [voor straatmuzikanten] wel mogelijk maar je ziet dat de regelingen die we hebben onduidelijk en onzichtbaar zijn. Dit beaamt Jasper Scholte, organisator van het World Port Buskers Festival, “we barsten van de goede internationale muzikanten bij bijvoorbeeld Codarts, ik zou die restricties vrijgeven, waarom een plafond op dat aantal vergunningen?”. Verveen komt met het idee om openbare podia in Rotterdam te realiseren, waar duidelijk bij vermeld staat hoe je daar kunt komen optreden. Hierover zal D66 vragen stellen in de gemeenteraad.

Joost Wander heeft speciaal voor OPEN Rotterdam een middag op straat staan spelen, net zoals hij daar twee jaar geleden mee begon. Bekijk hieronder een reportage: