Het Rotterdams Kookboek jubileert met een 5e vernieuwde editie

Toen de eerste editie in 2004 verscheen, ontving het boek diverse prijzen. Het boek werd een voorbeeld van een nieuw genre kookboeken: de culinair-antropologische documentaire.

Hierin wordt aan de hand van verhalen en recepten van dertien Rotterdamse families de culinaire diversiteit beleefd en gevierd. De kern van het Rotterdams Kookboek met de verhalen, foto’s en recepten van de dertien families is ook in de vijfde editie gebleven. Herzien en geactualiseerd zijn foto’s en teksten over recente culinaire ontwikkelingen in Rotterdam, de achtergrondinformatie over de verschillende eetculturen en de informatie over de vele ingrediënten die in het boek aan de orde komen.

In de nieuwe editie verrijst de Markthal als spectaculair symbool voor een stad die afstand heeft genomen van de sobere eetcultuur van vlak na de oorlog. Manifestaties en evenementen kunnen niet meer zonder culinaire festiviteiten, het aantal markten, winkels en eetgelegenheden is exponentieel gestegen en de duurzame eetcultuur heeft een nieuwe dimensie toegevoegd aan de diversiteit.