De Nederlandse overheid en de gemeente Rotterdam hebben de wens om ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Maar voor mensen met dementie kan dit erg lastig zijn. Naast dat mensen met de ziekte vergeetachtig worden, behandelt de omgeving van de oudere de oudere ook opeens anders. Dit kan voor isolatie, onzekerheid en negatieve gevoelens zorgen. In Hillegersberg-Schiebroek gaan Lydia Maathuis en Jhamylla Kok van het Sociale Benadering Dementie-team (SBD-team)(twee)wekelijks langs bij deelnemers Joop en Berrie. Zij hebben dementie, of geheugenklachten zoals de vrouwen van het SBD-team het liever noemt. “Wij willen laten zien dat mensen zoveel meer zijn dan hun ziekte, dat ze nog steeds mee kunnen draaien in de maatschappij.”
Met het krijgen van de diagnose ‘dementie’ ‘wordt de grond onder je vandaan gehaald’, vertelt Lydia Maathuis. Door simpele dingen als theedrinken met andere ouderen met de ziekte in de wijk, de hond samen uitlaten of meegaan naar het ziekenhuis, helpen Lydia, Jhamylla, begeleiders, vrijwilligers en studenten de ouderen. “Het team is heel divers, iedereen heeft zijn eigen achtergrond en neemt die mee naar onze deelnemers. Zo is er bijvoorbeeld een yogadocent en een student die wilde leren koken en dat nu een keer per week samen met een deelnemer doet.”
De tekst gaat door onder de video
Mobieltje mee en gaan
“Joop wilde na het krijgen van het labeltje toch graag nog steeds zelfstandig naar buiten kunnen, maar dat vond zijn vrouw Kitty een iets minder goed idee. Samen met Joop en Kitty ben ik gaan kijken naar hoe we er toch voor konden zorgen dat Joop veilig zijn eigen gang kon gaan.” Zo gaat Joop nu nooit zonder zijn mobiele telefoon naar buiten. “Dit soort kleine dingen kunnen voor een deelnemer heel veel betekenen en krijgen ze weer hun zelfvertrouwen terug.”
SBD-team
Door deze mensen te helpen om in de samenleving te blijven, behouden ze de connectie met hun omgeving en hun zelfvertrouwen. Dit is de filosofie van het Sociale Benadering Dementie-team. Humanitas, WilskrachtWerkt en SOL hebben de handen ineen geslagen en vormen met zijn drieën de Rotterdamse tak. Het team is namelijk onderdeel van een landelijk pilot van de Social Trials Dementie, onder leiding van het bureau Tao of Care.
Dementievriendelijke stad
Rotterdam is op dit moment met bijna 9.000 inwoners de stad met de meeste inwoners met dementie. In september ontving de stad het ‘dementievriendelijke stad’-certificaat door verschillende initiatieven in de stad die mensen met geheugenklachten helpen. Zo is er bijvoorbeeld het koor Con Amore voor ouderen met dementie en hun mantelzorger en het project DemenTalent, waar mensen met de ziekte vrijwilligerswerk doen.