Het succes achter TikTokker Shar uit Croos: ‘Ik zeg wat andere mensen denken’

Met haar allereerste TikTok scoorde Sharon Esmeralda, beter bekend als Shar uit Croos, een grote hit en is sindsdien niet meer van de app af te slaan. Met haar Rotterdamse typetjes en sketches bereikt ze al twee jaar een groot publiek. Het geheim achter haar succes? “Wat andere mensen alleen maar durven te denken, zeg ik hardop.”

Ironisch genoeg komt Sharon helemaal niet uit Crooswijk maar uit Blijdorp. Hier groeide ze op met haar hele familie dicht in de buurt. Ze woonde samen met haar moeder in de Sonoystraat, waar haar opa en oma nog steeds wonen. “Dit is waar het allemaal mis ging,” grapt Sharon als ze met haar moeder Debby over de Statenweg loopt. Debby werkte in een café en ontmoette daar Sharons stiefvader, die in Gouda woonde. “Met pijn in jouw hart zijn we toen verhuisd,” zegt Debby tegen Sharon. Sharon voegt daar aan toe: “Ik zei altijd: als ik 18 ben verhuis ik weer terug!”

Na een tijd op Zuid te hebben gewoond, verhuisde Sharon weer naar Gouda, waar ze nu nog steeds woont. In haar hart blijft ze echter altijd een Rotterdammer, en een Rotterdams accent als dat van Sharon, daar kom je niet zomaar van af. “Als er hier iemand te dicht bij je komt staan, zeg je gewoon: ‘tyft op’. Doe je dat in Gouda, dan wordt er direct over je geroddeld!”

Voorlopig blijft Sharon drie dagen van haar week besteden aan het maken van TikToks. “Ik ben een beetje uit het Shar uit Croos-typetje aan het breken door meer videos te maken over typische Nederlanders.” Kijkers die haar ook graag op het podium willen zien, moet ze helaas teleurstellen. “Ik dacht altijd dat ik een theatershow zou willen doen, maar dat is echt niks voor mij.” Wel blijft ze in de toekomst zeker doorgaan met influencen. Ze vind het hartstikke leuk, en daarbij: “Ik doe gewoon lekker wat ik wil.”