Het Winti Bal Masqué: voor sommigen een nostalgisch feest, voor anderen een geweldige kennismaking

Na bijna 10 jaar organiseren Wintipriesteres Marian Markelo en kunstenaar Boris van Berkum/DJ Chantelle voor de tweede keer een bijzonder evenement: het Winti Bal Masqué, een avondvullend programma, vol theater, dans, kunst, mode, glitter & glamour. Op deze avond komen de Winti-cultuur en de traditie van het Bal Masqué samen in een spectaculair dansritueel. Een feest van liefde, verbinding en zelfexpressie.

Het bal dient nog een ander belangrijk doel, zegt Wintipriesters Markelo die de avond begeleid en de spirituele leiding op zich neemt. “Winti moet zich herstellen van het negatieve imago dat het opgedrongen heeft gekregen door de koloniale overheid en de christelijke kerk in het verleden. Waarbij taboe en demonisering tot op heden in bepaalde kringen nog plaatsvindt.”

De avond bracht twee premières. Het theaterstuk ‘Oost is Oost, West is West,’ werd aangepast door regisseur Maarten van Hinte. Het oorspronkelijke werk, ooit een filmscript geschreven door verzetsstrijder Anton de Kom in de twintigste eeuw, werd herontdekt in de archieven van het Literatuurmuseum door acteur Raoel de Jong. “We hopen dat de mensen nieuwsgierig worden naar de mens Anton de Kom, dat is wat we willen triggeren bij het publiek”, aldus regisseur Van Hinte.

Daarnaast werd op het bal het levensgrote pronkbeeld van Mama Aisa onthuld. Mama Aisa is de hoogste winti en vertegenwoordigt Moeder Aarde, het leven en de dood. Dit levensgrote beeld werd gemaakt door Boris van Berkum, mede-organisator van het bal.