Het worden weer hete dagen deze week. De temperaturen lopen op tot 30 graden of zelfs hoger. Mensen kunnen zich op eigen houtje tegen het warme weer wapenen, maar onze huisdieren kunnen dat vaak niet. Hieronder een paar tips om jouw diertjes koel te houden.
Volgens ecoloog van het Natuurhistorisch Museum, André de Baerdemaker hebben alle dieren één ding gemeen, namelijk dat ze water nodig hebben. Toch zijn er bepaalde verschillen tussen de dieren.
Honden
Als honden hun tong uitsteken laten zij zien dat ze het warm hebben. Door hun tong uit te steken en door te hijgen verkoelen zij hun lichaam. Het is net zoals mensen die zweten, maar honden doen het via hun mond. De viervoeter gaat ook plat op de grond liggen en geeft zijn warmte af op de grond, zegt de ecoloog.
Het is belangrijk dat de hond op een groot oppervlakte ligt, zodat het dier meer warmte kan transporteren. “Met water kun je het lichaam tegen uitdroging helpen. Hoe vaak je water toedient maakt niet uit”, aldus De Baerdemaker. “Ten slotte is het belangrijk om voldoende naar buiten te gaan en zoveel mogelijk schaduw op te zoeken voor jou en de hond.”
Katten
“De verzorging van jouw kat is niet zo heel verschillend als die van een hond. Als katten het warm hebben, gaan zij vaak slapen. Als het lichaam of de omgeving is afgekoeld, worden ze vanzelf weer actief”, aldus de ecoloog, die benadrukt dat het ook voor katten belangrijk is om voldoende vers water te geven.
Je dier scheren is een mogelijkheid voor verkoeling, zegt hij, maar het is zeker niet noodzakelijk. “Het kattenlichaam past zichzelf aan afhankelijk van het seizoen. In de winter zijn de haren dikker dan in de zomer.”
Cavia en vogels
Voor kooidieren is het allerbelangrijkste om de kooien te verplaatsen in de schaduw. “Ben je benieuwd hoe warm jouw cavia het heeft, kan je de temperatuur meten met thermometer. Cavia’s en vogels hebben een kleine lichaamsmassa, dus geef ze regelmatig schoon water”, zegt De Baerdemaker. Ook kan de kooi afgesloten worden met een deken zodat de koele lucht blijft hangen.
Reptielen
Hoewel reptielen koudbloedige beesten zijn, kan te veel warmte gevaarlijk zijn. De dieren uit de terrariums halen, kan een goede oplossing zijn tegen de hitte, want de glazen ruimtes houden warmte vast. “Ook moet je de dieren rustig houden, bijvoorbeeld door een rustige omgeving te creëren of door het beest simpelweg met rust te laten. Net zoals mensen zijn dieren traag in de warmte en willen zij zoveel mogelijk rusten.”
Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat