Hijskraan in centrum 40 weken bezig om bijna 1000 verkeerd geplaatste ruiten te vervangen

Foto Koen van den Broek

Foto Koen van den Broek

Het is je misschien wel opgevallen: een mega hoge hijskraan midden op het Binnenwegplein in het centrum, met de kraan gebogen over het gebouw: De Karel Doorman. Er worden op dit moment bijna duizend ruiten vervangen van het gebouw, omdat het huidige glas gevaarlijke situaties oplevert. Deze grote klus kan wel zes tot tien maanden duren. “Dit had inderdaad verkeerd af kunnen lopen.”

Het artikel gaat verder onder de video.

De wat aparte situatie wekt veel nieuwsgierigheid op. “Ik kan er geen hoogte van krijgen”, reageert een Rotterdammer grappend onder de foto’s van de hijskraan op Instagram. Na wat rondvragen zijn we bij de oorzaak gekomen. Samen met Matrona B.V., beheerder van de VvE De Karel Doorman, verduidelijken we de situatie iets meer.

In 2008 startte de bouw van De Karel Doorman. Het gebouw werd door de toenmalige projectontwikkelaar en aannemer deels voorzien van gehard glas, wat bestaat uit 1 laag. In verband met de veiligheid hadden alle gevelpanelen echter van gelaagd glas moeten zijn dat uit twee lagen bestaat met daartussen een folie. De folie zorgt ervoor dat wanneer het glas breekt, dat het glas blijft plakken en niet naar beneden valt. Een aantal ruiten is wel voorzien van dit glas, maar bijna duizend ramen niet, deze worden op dit moment vervangen.

Dit werd echt duidelijk toen er in 2022 een glasplaat brak en naar beneden viel. Een gebouw middenin de stad waar glasplaten vanaf kunnen vallen, is op z’n zachtst gezegd niet veilig en kan zelfs levensgevaarlijke gevolgen hebben. Het realiseren van de vervanging van de ruiten is erg intens. “Eindelijk, na jaren van veel gedoe zijn we in iedergeval gestart”, zo vertelt Matrona opgelucht. Alle partijen doen er alles aan doen om het winkelend publiek en de winkeliers zoveel mogelijk te ontzien.

artikel gaat verder onder foto.

Bewoners
De hijskraan is erg hoog en buigt over het gebouw heen. Het vervangen van het glas moet secuur en veilig gebeuren. De hijskraan staat daarom nog wel even op het plein. Koen van den Broek is huurder in de Karel Doorman en woont op de negentiende verdieping. “Ik ben eigenlijk blij dat er eindelijk wat aan het probleem wordt gedaan. Het is natuurlijk al even geleden dat die plaat naar beneden viel”, aldus Koen. De bewoners zijn al die tijd op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen door middel van bewonersbesprekingen en mailtjes.

Waar de bewoners zich wel aan storen zijn de bouwhekken die sinds de val van de plaat om het gebouw heen staan, niet zozeer de hijskraan. “In de zomer is het misschien wel heel storend als je op het balkon zit, maar dat zien we dan wel”, lacht Koen. “Ik denk dat het nu vooral vervelend is voor de mensen op het Binnenwegplein en het winkelende publiek.” Hoelang de klus daadwerkelijk zal duren, hangt nog een beetje in de lucht en is afhankelijk van factoren, zoals het weer.