Bezoekers en buurtbewoners van de Hillestraat in Feijenoord vinden waarschuwingsbriefjes onder de ruitenwissers. “Mijn dochter reed weg uit de straat en opeens hoorde ze iets flapperen in de auto.” De buurtbewoners twijfelen of het briefje afkomstig is van handhavers of van een boze bewoner. Omdat er weinig parkeerplaatsen zijn in de straat, moeten de bewoners en bezoekers op of langs de stoepen parkeren. Het stoepparkeren blokkeert namelijk de wegen en de andere parkeerplaatsen. Ook liggen de stoeptegels er zelfs allemaal uit door het op-en afrijden van de auto’s op de stoep
Waarschuwingsbriefje
Op het briefje staat: ‘Er is geconstateerd dat met dit voertuig een verkeersvoorschrift is overtreden. Hiervan wordt een beschikking opgemaakt. De kentekenhouder (van dit voertuig) krijgt voor deze overtreding een sanctie opgelegd. Het Centraal Justitieel Incassobureau zal de kentekenhouder hierover berichten.’
De reacties onder de buurtbewoners op dit briefje zijn verschillend. Sommigen zeggen dat het door handhavers wordt geplaatst, anderen vermoeden dat het een buurtbewoner is. Peter van Druten, woordvoerder van Stadsbeheer, vertelt dat het briefje wordt geplaatst door de handhavers van de gemeente.
Weinig parkeerplaatsen
Parkeren op en langs de stoepen gebeurt, doordat er een tekort is aan het aantal parkeervakken: “Als er geen plek is, dan moet je wel op of langs de stoep parkeren”, zegt een bewoner. Het stoepparkeren creëert volgens buurtbewoners zeker overlast: “Het lastige voor de mensen die niet langs de stoep parkeren, is dat je vervolgens je auto niet uit geparkeerd krijgt”, vertelt een andere bewoner. Een passerende vrouw vertelt dat de auto’s de stoep blokkeren waardoor ze er moeilijk langs kan met de kinderwagen.
Het betaald parkeren in de wijk schijnt volgens een bewoner geen oplossing te zijn: “Ik heb me rot lopen te klagen om betaald parkeren van 9 uur ‘s ochtends tot 11 uur ‘s avonds te zetten, maar het is net zo vol.” Wat volgens een bewoner wel kan helpen, is meer parkeervakken creëren. Ondanks deze mogelijke oplossing zijn er volgens Van Druten bij de afdeling Parkeerbeheer van Stadsbeheer hiervoor geen plannen bekend.
Gehandicaptenparkeerplaatsen
Volgens een bewoner moet er ook kritisch worden gekeken naar het aantal gehandicaptenparkeerplaatsen. “Ik denk dat ik zonder te overdrijven kan stellen dat 20 procent van alle parkeerplaatsen in de Hillestraat zijn gereserveerd voor mensen die gehandicapt zijn.”
Volgens Van Druten is dit exacte aantal niet bekend bij de gemeente. In Rotterdam zijn er ongeveer 4000 gehandicaptenplaatsen op kenteken op een totaal van 260.000 openbare straatplaatsen. Dit heeft te maken met de vergrijzing van de samenleving: “Mensen blijven langer zelfstandig wonen en de beleidsregels wat betreft de gehandicaptenparkeerplaatsen zijn in Rotterdam ruimhartig.”