In het onlangs bekendgemaakte Cultuurplan is er geen plek voor Hiphop In Je Smoel. Het hiphopplatform kreeg jarenlang subsidie, maar nu plots niet meer. Algemeen directeur Dave Vanderheijden snapt er helemaal niets van: “Er worden conclusies getrokken op basis van feitelijke onjuistheden.”
Het zijn stressvolle tijden bij Hiphop In Je Smoel (HIJS). Een onafhankelijke commissie adviseerde Said Kasmi het hiphopplatform geen subsidie te verlenen. En zo geschiedde. In het 25-jarige bestaan van HIJS was de bestaanszekerheid niet eerder zo klein. “Ik zie het heel somber in”, vertelt directeur Dave terneergeslagen. “We zijn begonnen met niets. Toen hebben we na tien jaar hard werken, vooral met eigen investeringen, pas sponsors en andere inkomstenbronnen gekregen. Het voelt alsof we nu weer teruggaan naar die begindagen. Alsof we weer terug naar nul gaan. Dat kan ik niet vragen van mijn team.”
‘Heel rare aannames’
Dat HIJS een negatief advies krijgt, voelt voor Dave als donderslag bij heldere hemel. “Dit was onze derde periode in het Cultuurplan. Ieder jaar hebben we al onze beloften netjes waargemaakt. We hebben supergoede resultaten geboekt en zijn uitgegroeid tot een financieel gezonde organisatie. In coronatijd hadden we niet eens coronasteun nodig, omdat het ook zonder lukte.” Toch vindt de adviescommissie dat er ‘reden tot zorg over een gezonde financiële bedrijfsvoering in de toekomst’ is. Dave: “Dat vind ik heel vreemd.”
“De feedback van de adviescommissie is dramatisch”, vervolgt Dave. “Ik ben de eerste die het toegeeft als er dingen niet goed gaan binnen ons bedrijf. Maar er worden conclusies getrokken op basis van feitelijke onjuistheden. Dat is erg kwalijk.” Zo vindt de adviescommissie dat ‘de samenwerking met het onderwijsveld bij het ontwikkelen van het aanbod’ ontbreekt. Dat ziet Dave anders: “Dat vind ik heel rare aannames. Alles wat wij qua cultuureducatie doen, gebeurt in samenspraak met scholen. Iedere school heeft andere vragen en een andere focus. Eigenlijk zegt de commissie dat we maar wat doen. Dat vat ik echt op als een belediging naar ons team.”
De afgelopen jaren ziet Dave dat steeds meer scholen contact met HIJS opnemen. Juist daarom heeft hij voor cultuureducatie een Cultuurplan-budget aangevraagd. “De scholen weten ons te vinden. Ze willen heel graag hun leerlingen diverse hiphopeducatie meegeven. Eigenlijk hebben we er geen budget voor, maar de vraag bleef toenemen en dus zijn we volop in gaan zetten op deze cultuureducatie. Dat doen we met eigen budget, in combinatie met het budget van de scholen. En de scholen hebben het niet breed, dus we investeren heel veel zelf. Dit schooljaar hebben we al 1800 leerlingen bereikt met ons aanbod. Om dan te zeggen dat wat we doen geen kwaliteit heeft, ‘we doen maar wat’, vind ik heel neerbuigend. Ik ben er verbolgen over.”
Een beetje hoop
Er rest nog enige hoop. Het Cultuurplan is nog niet definitief en moet eerst langs de gemeenteraad. Woensdag is er een inspreekmoment en dan zal Dave van zich laten horen: “Ik wil de gemeenteraad vragen nog eens goed na te denken over dit besluit. We bestaan sinds dit jaar 25 jaar. Als we onze subsidie kwijtraken, verdwijnt 25 jaar aan hiphophistorie in de prullenbak.”
Op social media kan HIJS rekenen op support van grote namen. Zo reageert Rotterdammer Winne via Instagram: “Jullie zijn onmisbaar. Hoe help ik?” Ook Derek Otte, Sticks, ADF Samski en Zwangere Guy tonen hun steun. “Je proeft vanuit de culturele sector dat er veel onbegrip is over het besluit”, vertelt Dave. “Voor mijn gevoel is het een wedstrijdje ‘wie levert het mooiste plan in?’, waarbij er alleen gekeken wordt naar wat er is ingediend. Niet wordt er gekeken naar welke ontwikkeling een instelling doormaakt en of een instelling haar beloften wel waar kan maken. Ik vind dat eigenlijk krankzinnig. Nu is het aan de politiek om anders te besluiten.”
Negatief advies
De adviescommissie beoordeelt de subsidieaanvragen op verschillende disciplines. Zo kijkt de commissie naar (1) de artistieke en inhoudelijke kwaliteit, (2) waarde voor de stad, de bewoner en de discipline en (3) de zakelijke kwaliteit. Hoewel HIJS op punt 2 een voldoende scoort, worden punt 1 en 3 als zwak beoordeeld. Zo heeft de adviescommissie ‘grote twijfel over het vakmanschap op het gebied van cultuureducatie en talentontwikkeling’. Ook de concrete uitwerkingen van een visie en de begrotingsplannen zouden ontbreken.