Historische beeldhouwwerk terug in de oude gemeentebieb

Een beeldhouwwerk dat jarenlang als verloren werd beschouwd is weer terug op zijn oorspronkelijke plek. Een trapornament, gemaakt door de Rotterdamse kunstenaar Gérard Héman, staat na meer dan vijfentwintig jaar weer in de voormalig Gemeentebibliotheek. Vandaag werd het onthuld in het Erasmus University College.
In 1941 krijgt Gérard Héman opdracht van de gemeente Rotterdam om een trapornament te maken voor de Gemeentebibliotheek. Het gebouw is een van de weinige dat nog overeind staat na het bombardement. Begin 1942 wordt het twee meter hoge beeldhouwwerk geplaats in de hal. Het kunstwerk herinnert aan de Prinsenkerk en het Boterhuis die vroeger op de locatie van de bibliotheek stonden. Ook verwijst het kunstwerk naar de dichters Heyman Dullaert en Joachim Oudaan die in de Prinsenkerk begraven lagen.

Eind jaren ‘80 werd het trapornament weggehaald toen het Onderwijsmuseum in de Gemeentebibliotheek kwam. Niemand wist toen precies waar het gebleven was. Kort geleden werd het in een opslag van Museum Rotterdam ontdekt. Het museum heeft het vervolgens volledig gerestaureerd en teruggebracht naar zijn oorspronkelijke plek in de hal van de voormalige Gemeentebibliotheek, het huidige Erasmus University College.