Series van OPEN Rotterdam/
History Matters

Geschiedenis doet ertoe – en hoe! Op vrijdag 24 september 2021 ging History Matters van start, een nieuw programma van Stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst (GVGT). Daarin worden maandelijks studenten van Albeda, Zadkine, Hogeschool Rotterdam en andere geïnteresseerden in Theater Zuidplein bijgepraat door historici over het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam. Gemaakt voor en door Rotterdammers, om in gesprek te raken over het koloniale verleden én de doorwerking ervan vandaag in de stad.

Aflevering 13 – Winston Bergwijn (Winne) over kansenongelijkheid

Hoe ziet kansenongelijkheid eruit? En hoe kunnen we als maatschappij voorbij de kansenongelijkheid en zorgen voor meer solidariteit? In het laatste deel van de slotaflevering van History Matters gaat Hasna El Maroudi in gesprek met ondernemer Winston Bergwijn, beter bekend als rapper Winne. Daarnaast draagt schrijver Raoul de Jong voor uit Jaguarman, zijn meest recente boek.

Aflevering 12 – Wethouder Faouzi Achbar en professor Catia Antunes over de rol van de overheid en bedrijven bij de verwerking van het koloniale verleden

Welke rol hebben overheid en bedrijven bij de verwerking van het koloniale verleden? Die vraag onderzoekt presentator Hasna El Maroudi tijdens het tweede deel van aflevering 12 van History Matters. Ze spreekt met wethouder Welzijn, Samenleven, Sport en Digitale Inclusie, Faouzi Achbar en Catia Antunes, Professor of History of Global Economics.

Aflevering 12 – Welke rol spelen onderwijs en opvoeding bij de doorwerking van het koloniale en slavernijverleden?

Welke rol spelen onderwijs en opvoeding bij de doorwerking van het koloniale en slavernijverleden? In een nieuwe aflevering van History Matters spreekt Hasna El Maroudi hierover met Cecily Dos Santos, docent pedagogisch werk bij Zadkine en vestigingsmanager bij Humankind Kinderopvang en Ontwikkeling, geschiedenisdocent Eline Rademakers en Breana Bute, rechtenstudent en gastredacteur bij History Matters.

Aflevering 11 – Hoe verwerk je het slavernij- en koloniale verleden?

Het heden staat niet los van het verleden. Het koloniale- en slavernijverleden van Rotterdam werkt tot op de dag van vandaag door in de stad. In deze aflevering van History Matters spreekt Hasna el Maroudi met de makers van de podcast De plantage van onze voorouders Maartje Duin en Peggy Bouva.

 

Aflevering 11 – Hoe werkt het koloniale verleden door in het leven van nu?

Het heden staat niet los van het verleden. Het koloniale- en slavernijverleden van Rotterdam werkt tot op de dag van vandaag door in de stad. In deze aflevering van History Matters gaat psychiater Glenn Helberg in gesprek met studenten: “Zwarte kinderen zouden zich nooit meer minder moeten voelen.”

Aflevering 10 – History Matters over de onafhankelijkheid van Indonesië met Joss Wibisono | Deel 2

Wat gebeurde er in de eerste helft van de 20e eeuw in Indonesië dat leidde tot de onafhankelijkheid in augustus 1945 en het erkennen daarvan door Nederland in december 1949? Hierover vertelt journalist en schrijver Joss Wibisono in een nieuwe aflevering van History Matters. Wibisono behandelt de tijdsperiode aan de hand van twee ontwikkelingen. Het ontstaan van politieke partijen in Indonesië vanaf 1912 en het besluit van de koloniale overheid in 1914 om de Hollands-Inlandse School op te richten.

Aflevering 10 – Wat gebeurde er na de ontbinding van de Verenigde Oost-Indische Compagnie in de 19de eeuw? | Deel 1

Wat gebeurde er na de ontbinding van de Verenigde Oost-Indische Compagnie en hoe ontwikkelde het Nederlands kolonialisme zich in de 19e eeuw in Nederlands Indië? In een nieuwe aflevering van History Matters gaat Alicia Schrikker, universitair hoofddocent kolonialisme en wereldgeschiedenis aan de Universiteit Leiden, in op een aantal belangrijke thema’s: oorlog, dwang en exploitatie en de de groei van de koloniale samenleving.

Aflevering 9 – History Matters met Nancy Jouwe over ‘de lange 19e eeuw’ | Deel 2

“Emancipatiebewegingen zijn geen lineaire bewegingen. Je leert dat de strijd nooit gestreden is en je nooit moet denken dat het klaar is.” In een nieuwe aflevering van History Matters vertelt cultuurhistoricus en schrijfster Nancy Jouwe over ‘de lange 19e eeuw’ waarin emancipatiebewegingen zoals het abolitionisme en het feminisme ontstonden. Ook is er spoken-word van Tyler Koudijzer.

Aflevering 9 – Historicus Paul van de Laar over Rotterdamse rijkdom | Deel 1

Hoe moeten we kijken naar Anton Kröller en Lodewijk Pincoffs? Waren dit succesvolle Rotterdamse zakenlui of kunnen we spreken van roofkapitalisme? En hoe komt Rotterdam aan haar positie als tweede stad van Nederland? In een nieuwe aflevering van History Matters gaat presentator Hasna El Maroudi in gesprek met historicus Paul van de Laar. Ook is er spoken-word van Tyler Koudijzer.

Aflevering 8 – Koloniale collecties en de Rotterdamse praktijk | Deel 2

Hoe gaan Rotterdamse musea om met de koloniale collecties? In deel 2 van aflevering 8 van History Matters gaat Hasna El Maroudi hierover in gesprek met Maria Rey-Lamslag van het Wereldmuseum, Alexandra van Dongen van Boijmans van Beuningen en Chris Opgenoort van het Maritiem Museum. Ook is er spoken-word van Gershwin Bonevacia.

Aflevering 8 – Liane van der Linden over de dekolonisatie van musea | Deel 1

Hoe gaan musea om met het koloniale verleden? En wat houdt ‘decolonizing the museum’ in? Dat is het onderwerp van aflevering 8 van History Matters waarin Hasna El Maroudi in gesprek gaat met historicus Liane van der Linden. Ook is er spoken word van Gershwin Bonevacia.

Aflevering 7 – Andrew Roos over het herdenkingsmonument voor Nederlandse Molukkers | Deel 2

“Het verhaal van de Molukkers is niet hetzelfde als van andere etnische minderheden binnen Nederland. Vandaar dat dit verhaal verteld moet worden.” Andrew Roos van Stichting Landelijk Moluks Monument geeft in een nieuwe aflevering van History Matters een college over zijn persoonlijke geschiedenis in relatie tot de verschillende generaties Molukkers in Nederland. Na afloop schuift ook schrijfster Sylvia Pessireron aan voor een gesprek met presentator Hasna El Maroudi. De uitzending wordt afgesloten met spoken-word van Gloria Lappya.

Aflevering 7 – Sylvia Pessireron over het Molukse perspectief | Deel 1

Wat is de RMS? En wat gebeurde er met de Molukse KNIL-militairen en hun families na de onafhankelijkheid van Indonesië? Deel 7 van de reeks History Matters gaat over de verbondenheid van de Molukse en de Rotterdamse geschiedenis. De aflevering staat in het teken van 21 maart, omdat op 21 maart 1951 ongeveer 900 Molukkers aankwamen in Rotterdam toen de Kota Inten aanmeerde aan de Lloydkade. Te gast zijn schrijfster Sylvia Pessireron en Andrew Roos van Stichting Landelijk Moluks Monument. Ook is er spoken word van Gloria Lappya.

Aflevering 6 – Antropoloog Francio Guadeloupe over creatieve vormen van activisme | Deel 2

Aflevering 6 – Mitchell Esajas over verzet en het werk van the Black Archives | Deel 1

Demonstraties, petities, activistische posts op social media. Verzet lijkt tegenwoordig overal. Maar hoe vertaal je activisme naar echte verandering? In een nieuwe aflevering van History Matters geeft Mitchell Esajas, antropoloog en medeoprichter van The Black Archives, een college over verzet en gaat hij in gesprek met presentatoren Giovanni Burke en Gijs Dreijer. Creative spirit Vieira Nkosi draagt voor uit werk dat hij eerder ten gehore bracht aan de president van Kaapverdië en koning Willem-Alexander.

Aflevering 5 – De rol van kunst & cultuur in het behouden van eigen identiteit | Deel 4

Wat is de rol van taal? En welke rol hebben kunst en cultuur gehad in het behouden van de eigen identiteit? In het vierde deel van aflevering 5 van History Matters gaat Hasna El Maroudi hierover in gesprek met historicus Alex van Stipriaan, culturele performance artist Nyanga Weder en Rajiv Baghwanbali, artistiek directeur van het Rotterdam Street Culture Weekend. Ook praten ze verder naar aanleiding van het college van Van Stipriaan over de plantage-economie in Suriname en de Caribische eilanden.

Aflevering 5 – Alex van Stipriaan over de plantage-economie in Suriname en de Caribische eilanden | Deel 3

In een nieuwe aflevering van History Matters vertelt historicus Alex van Stipriaan over de plantage-economie in Suriname en de Caribische eilanden. Ook geeft hij antwoord op vragen van studenten van het Albeda, Zadkine en Hogeschool Rotterdam, zoals: Wat was het effect van de kolonisatie op de inheemse bevolking?’

Aflevering 5 – Hoe werkt het slavernijverleden door in Rotterdam van nu? | Deel 2

In een nieuwe aflevering van History Matters spreekt Hasna El Maroudi met Alex van Stipriaan, Nyanga Weder en Rajiv Baghwanbali over hoe de geschiedenis van de slavernij doorwerkt in het Rotterdam van nu.

Aflevering 5 – Alex van Stipriaan over het slavernijverleden van Rotterdam | Deel 1

Wat was de rol van Rotterdam in de Trans-Atlantische slavernij? Onderzoeker Alex van Stipriaan heeft er het boek ‘Rotterdam in Slavernij’ over geschreven. In het eerste deel van aflevering 5 van History Matters geeft hij een college waarin hij een aantal belangrijke vragen aan de orde stelt.

 

Aflevering 4 – Theatermaker Geoffrey van der Ven over de geschiedenis die je nergens tegenkomt | Deel 2

‘Als je niet op zoek gaat, kom je de echte verhalen niet tegen.’ In het tweede deel van aflevering 4 van History Matters is theatermaker Geoffrey van der Ven te gast. Ook is er een voordracht door storyteller Britney Lindo.

Aflevering 4 – Historicus Erik Odegard over de koloniale expansie in de West | Deel 1

‘Nederland wist dat als je Brazilië wil overnemen als kolonie, dat je je dan gaat bezighouden met slavernij’

De vierde aflevering van History Matters gaat terug naar het begin: naar het zuidelijk Atlantisch gebied in de periode 1610-1683. Historicus Erik Odegard gaat in op de rol van Nederland in Brazilië en in de landen aan de Westkust in Afrika. Ook is er een voordracht van storyteller Britney Lindo.

Aflevering 3 – Schrijver Reggie Baay: ‘Geschiedenis heeft absoluut impact op het nu’ | Deel 2

“De eerste keer dat ik sprak over de slavernijgeschiedenis in de Oost, zaten mensen me aan te kijken alsof het niet waar kon zijn.” In het tweede deel van aflevering 3 van History Matters vertelt schrijver en historicus Reggie Baay over dit onderbelichte stuk van de Nederlandse geschiedenis. Presentatrice Hasna El Maroudi gaat met hem in gesprek. Ook draagt spoken word-artiest Jowi Len voor uit eigen werk.

Aflevering 3 – De vestiging van de VOC in Zuidoost-Azië | Deel 1

Veel mensen denken bij slavernij aan het Atlantische gebied en aan Afrika, terwijl de VOC ook in de Oost en in Azië een grote rol heeft gespeeld op het gebied van slavenhandel. In aflevering 3 van History Matters, staat de vestiging van de VOC in Zuidoost-Azië centraal. Met historicus Wim Manuhutu en spoken-word-artiest Jowi Len.

Aflevering 2 – Karwan Fatah-Black over de morele verantwoording van het koloniale project | Deel 2

‘Slavernij gaat altijd over veel meer dan alleen maar geld verdienen.’ In het tweede deel van aflevering 2 van History Matters spreekt Hasna El Maroudi met historicus Karwan Fatah-Black over de morele verantwoording van het koloniale project. Spoken word-artiest Dean Bowen laat met zijn voordracht voelen wat de erfenissen zijn van de koloniale geschiedenis.

Aflevering 2 – ‘De koloniale geschiedenis is ook een Rotterdams verhaal’ | Deel 1

In deel 1 van de tweede aflevering van History Matters gaat Hasna El Maroudi in gesprek met historicus en bedrijfseconoom Gerhard de Kok. Spoken word-artiest en voormalig stadsdichter Dean Bowen laat met zijn bijdrage ‘Aan allen die zich hier bevinden’ voelen wat de erfenissen zijn van de koloniale geschiedenis.

Aflevering 1 – Thuis in een postkoloniale stad | Deel 2

In deel #2 van History Matters aflevering 1 gaat Hasna El Maroudi in gesprek met historicus Gert Oostindie. Oostindie neemt je mee naar de plekken waar de Nederlanders zich vestigden in het koloniale tijdperk. Spoken Word-artiest Zaïre Krieger reflecteert in deze aflevering op het thema ‘je thuis voelen in een postkoloniale stad’ en het Rotterdam van de toekomst.

Aflevering 1 – Thuis in een postkoloniale stad | Deel 1

Geschiedenis doet ertoe – hoe! Bekijk nu aflevering 1 van History Matters waarin Hasna el Maroudi in gesprek gaat met historicus Esther Captain. Spoken word-artiest Zaïre Krieger draagt één van haar stukken voor. Het onderwerp van deze aflevering is ‘thuis in een postkoloniale stad’.

Aflevering 13 – Winston Bergwijn (Winne) over k…

Aflevering 12 – Wethouder Faouzi Achbar en prof…

Aflevering 12 – Welke rol spelen onderwijs en o…

Aflevering 11 – Hoe verwerk je het slavernij- e…

Aflevering 11 – Hoe werkt het koloniale verlede…

Aflevering 10 – History Matters over de onafha…

Aflevering 10 – Wat gebeurde er na de ontbindin…

Aflevering 9 – History Matters met Nancy Jouwe …

Aflevering 9 – Historicus Paul van de Laar over…

Aflevering 8 – Koloniale collecties en de Rotte…

Aflevering 8 – Liane van der Linden over de dek…

Aflevering 7 – Andrew Roos over het herdenkings…

Aflevering 7 – Sylvia Pessireron over het Moluk…

Aflevering 6 – Antropoloog Francio Guadeloupe o…

Aflevering 6 – Mitchell Esajas over verzet en h…

Aflevering 5 – De rol van kunst & cultuur in he…

Aflevering 5 – Alex van Stipriaan over de plant…

Aflevering 5 – Hoe werkt het slavernijverleden …

Aflevering 5 – Alex van Stipriaan over het sla…

Aflevering 4 – Theatermaker Geoffrey van der Ve…

Aflevering 4 – Historicus Erik Odegard over de …

Aflevering 3 – Schrijver Reggie Baay: ‘Geschi…

Aflevering 3 – De vestiging van de VOC in Zuido…

Aflevering 2 – Karwan Fatah-Black over de morel…

Aflevering 2 – ‘De koloniale geschiedenis is…

Aflevering 1 – Thuis in een postkoloniale stad …

Aflevering 1 – Thuis in een postkoloniale stad …