History Matters | Gert Oostindie over ‘je thuis voelen in een postkoloniale stad’

Je thuis voelen in een postkoloniale stad. Dat is het thema van het vervolg van History Matters aflevering 1 onder leiding van Hasna el Maroudi. Historicus Gert Oostindie neemt de kijker mee naar de plekken waar de Nederlanders zich vestigden in het koloniale tijdperk. Spoken word-artiest Zaïre Krieger reflecteert op het thema ‘thuis voelen in een postkoloniale stad’ en het Rotterdam van de toekomst.

Oostindie benadrukt dat de geschiedenis van kolonialisme en slavernij ‘letterlijk en per definitie’ een geschiedenis is van machtsmisbruik, winstbejag, racisme en geweld. “Je moet dat willen zien. Want als je dat niet wil zien, kun je het ook nooit gezamenlijk achter je laten.”

Deel twee van aflevering 1 van History Matters is vanaf 18:15 uur, direct na 010nu, te zien op OPEN Rotterdam TV. De aflevering is ook terug te kijken op de website van OPEN Rotterdam en de website van Allebei de delen zijn hier terug te zien en zijn ook te vinden op de website van Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst Rotterdam.

Op dinsdag 26 oktober 2021 om 19:00 uur is tweede editie van History Matters in Theater Zuidplein. Praat mee over de koloniale en slavernijgeschiedenis van Rotterdam en wat die betekent voor nu!