Hoe beleeft een Iraanse demonstrant World Hijab Day? ‘Ik vind het heel mooi’

De hijab: een heilig onderdeel van de Islam, maar tevens het symbool van de feministische protestacties in Iran. Vrouwen nemen daar afstand van hun hijabs en gaan de straat op om te protesteren tegen het strenge regime. Toch is het woensdag 1 februari World Hijab Day en wordt de hijab wereldwijd (ook in Rotterdam) gevierd. Hoe voelt dat voor Iraanse Rotterdammer Forough Hatami, die zich hard maakt voor de rechten in Iran? “De schuld ligt bij het regime, niet bij de hijab.”

Forough Hatami is een geboren Rotterdammer met Iraanse ouders en denkt dagelijks aan de situatie in Iran. Daar waar vrouwen de straat op gaan en hun hijabs verbranden om te vechten om hun vrijheid, kan Forough nog altijd de schoonheid in de hijab zien. “De strijd gaat niet om de hijab, maar om de vrijheid om zelf te bepalen of je die draagt. In Iran vechten ze om de hijab af te mogen doen, maar de hijab zelf is iets heel moois. Het gaat mij meer om de onderdrukking. Vrouwen wordt iets opgedragen, iets verplicht: daar strijden wij tegen.”

Hoewel de Iraanse protesten onverminderd doorgaan, ziet Forough een afname aan media-aandacht ervoor. “Je ziet minder over de protesten, terwijl ze in Iran nog even hard aan het demonstreren zijn als drie maanden geleden. Dit moet niet vergeten raken.”

Forough maakt deel uit van Woman Life Freedom The Netherlands  die onder meer in gesprek is met Kamerleden en Europarlementariërs en voelt dat het gestaag de goede kant op gaat. “Ik zie zeker wel verandering. Thijs Reuten (Europarlementariër, PvdA, red.), Jasper van Dijk (Tweede Kamer, SP, red.), Sjoerd Sjoerdsma (Tweede Kamer, D66, red.) hebben ons al meerdere keren gesteund. Dat is ontzettend mooi. We maken wel degelijk stappen, ook al zijn het babystapjes. Deze revolutie is geen sprint, maar een marathon.”

Eerder zagen we Forough tijdens een demonstratie op de Erasmus Universiteit.

En drie jaar geleden pasten we op World Hijab Day zelf een hijab!