Hoe ga je om met gevaarlijke social mediachallenges?

Een emmer water over je heen gooien om aandacht te vragen voor ALS of een lepel kaneel in je mond gooien. Van deze challenges op social media heeft iedereen wel eens gehoord. Maar zulke hypes hebben ook een keerzijde.
Zo overleed vorige week opnieuw een 15-jarige jongen uit Den Haag aan de ‘choking challenge’. In 2017 gebeurde dat ook al. Bij de ‘choking challenge’ knijpen kinderen elkaars keel dicht, maar net voor het flauwvallen laten zij los waardoor er weer bloed naar de hersenen stroomt.

Filmpjes van mensen die meedoen aan zulke wurgspellen staan op social media en hierdoor gaan kinderen het nadoen. Minister Hugo de Jonge roept samen met deskundigen ouders op om met hun kinderen in gesprek te gaan over de gevaren van dit soort rages op social media.

De meeste bezoekers van de markt op het Afrikaanderplein kennen de hypes en de gevaren ervan. Sommigen marktgangers hebben zelfs al gesprekken gevoerd met hun kinderen over de challenges. “Laat je niet opjutten door je vrienden. Laat ze lekker stoer zijn, als jij er maar niet aan meedoet”, is wat een moeder tegen haar kind vertelde in zo’n gesprek.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat