Hoe het allemaal begon: het 100-jarig bestaan van Recreatieoord Hoek van Holland

Recreatieoord Hoek van Holland bestaat dit jaar 100 jaar, om dit te vieren heeft Stichting Wijkcollectie een wandeling door Hoek van Holland met stops bij verschillende historische plekken, waar zelfs Hoekenezen nog niet vanaf wisten. Weet jij bijvoorbeeld wie Commissaris Jas was, dat je kan overnachten in bunkers en dat een Hoekse familie in hun tuin Franse chateaus en andere bouwwerken bouwt?

Stichting Wijkcollectie organiseert in meer wijken van Rotterdam activiteiten om het wijkerfgoed onder de aandacht te brengen en deze keer is het dus een ‘verhalenwandeling’ geworden.

De wandeling begint bij waar het allemaal begon voor de wijk, het recreatieoord. Het reacreatieoord begon als een paar tenten in de duinen. Deze tenten mochten er gedoogd staan en werden in de winter weer afgebroken. Dit groeide over de jaren uit tot het recreatieoord dat we nu kennen.

Dat recreatieoord Hoek van Holland al 100 jaar bestaat, zou niet bekend zijn zonder het onderzoekswerk van Mario Bruijns. In dat jaar opende de gemeente Rotterdam het kampeerterrein aan zee. Mario Bruijns groeide op in het recreatieoord, maar heeft nu geen huisje meer. Het oudste huisje dat er nog staat komt uit 1936. Het huisje is wel verplaatst want vroeger werden de huisjes afgebroken en kwamen niet altijd op dezelfde plek terug. Dat is tot 1951 zo geweest.

De deelnemers van de wandeling bestonden voornamelijk uit Rotterdammers en Hoekenezen en vele stops van de wandeling wisten ook de Hoekenezen te verrassen. Zoals bijvoorbeeld dit bescheiden bankje langs de weg naar het strand:


wat een eerbetoon aan commissaris Jas blijkt te zijn, de directe vertegenwoordiger van de Rotterdamse burgemeester na de annexatie van Hoek van Holland door Rotterdam in 1914. Dankzij zijn inzet transformeerde het verwaarloosde oord tot een bloeiend dorp met straatverlichting, riolering en nieuwe woningbouw.