Hoe voelen Rotterdammers zich na een jaar coronacrisis? “Ik voel me best rot”

Hoe voelen Rotterdammers zich na een jaar coronacrisis?

De mentale gezondheid van Rotterdammers gaat door de coronacrisis achteruit. Instellingen en deskundigen trekken aan de bel. Journalist en psycholoog Zoë Pinto e Neto gaat voor haar serie “Mentaal gezond tijdens corona” naar de Binnenrotte en vraagt daar de Rotterdammers hoe gaat het nou eigenlijk met ze gaat. Én misschien belangrijker: wat hebben ze nodig om lekker in hun vel te blijven zitten?

“Het gaat wel goed eigenlijk; wij ben er inmiddels aan gewend”, vertellen een moeder en dochter. Met de kleinkinderen gaat het wat minder goed. “Die zitten alleen maar online; hebben geen contact met hun vriendjes en vriendinnetjes. Ik denk dat zij het moeilijker hebben dan wij.”

De jongeren die Zoë spreekt geven ook aan dat zij het lastig hebben. “Ik ben een jaar van mijn leven kwijt; ik voel me nu wel rot”, zegt een 24-jarige student. Een andere student geeft aan dat hij niet per se houdt van uitgaan, maar dat het hem nu wel stoort dat hij daarin geen keuze heeft.

Voor een studente van de Willem de Kooningacademie is de hele situatie lastig. “Ik ben minder creatief en motivatie kwijt. Ook ben ik mezelf wel tegengekomen; maar, ik heb nu wel een afspraak staan bij een therapeut, dus dat is positief!”

Mentaal Gezond tijdens Corona
Deze OPEN Vraag is onderdeel van de serie Mentaal Gezond tijdens Corona. Kijk alle afleveringen van die serie, waarin Zoë Pinto e Neto onder andere in gesprek gaat met Rotterdamse psychologen, hier terug.