Hoe ziet Rotterdam eruit zonder overheid?

De theatermakers van Het Tussenuur hebben een audio tour gemaakt die door de stad loopt. In het verhaal wordt de overheid voor dood verklaard en het stuk reflecteert daarmee op de participatiemaatschappij waar nu zo hoog op wordt ingezet.
Maar kunnen Rotterdammers eigenlijk wel zonder overheid? Ik zou les gaan geven, omdat ik denk dat als er geen overheid is je elkaar iets meer moet helpen. Lesgeven is dan best praktisch’, vertelt een van de wandelaars tijdens de audio tour. Het publiek krijgt koptelefoons op en horen van alles, terwijl ze langs een aantal bekende Rotterdamse plekken lopen. 

Er wordt flink nagedacht over wat een Rotterdam zonder overheid zou betekenen. Vrijheid? Minder gezeur? Of juist heel veel gedoe? ‘Dat is eigenlijk het probleem. De overheid zegt: : “doe het maar zelf.” En dan doe je het zelf en dan merk je dat de overheid zegt: “He, maar zo hebben we dat niet bedoeld”.’, licht Tobias Kokkelmans toe. Hij is dramaturg van het stuk ‘We doen het wel zelf’ dat in de Rotterdamse Schouwburg te zien is.

Geen overheid is voor veel van de wandelaars toch wel wat te gortig. Bij de meeste mensen boezemt het zelfs angst in. Uiteindelijk zijn ze toch allemaal wel een beetje blij met de overheid.