Hoek van Holland opgeschoond na tips van buurtbewoners: ‘Zo weten we precies wat er nodig is’

Een schone, opgeruimde buurt met een extra prullenbak en waar geen onkruid meer te zien is: dat is wat de bewoners van Hoek van Holland graag wilden. Dit bleek na een schouw, een wandeling van de gemeente met buurtbewoners, vorige week maandag. Deze week al wordt de daad bij het woord gevoegd.

Het is een drukke bedoeling in de wijk Stad en Duin. De gemeente Rotterdam, waar Hoek van Holland onder valt, is sinds acht uur ‘s ochtends al bezig om de klachten van bewoners aan te pakken. Het onkruid wordt verwijderd en een veegwagen maakt de plek gelijk weer schoon. Een andere persoon is met een schoffel aan de gang, de ander met een bladblazer.

Klachten van bewoners
“We vinden het belangrijk dat wij samen met bewoners kijken wat er aangepakt moet worden”, zegt Brenda Schulte, gebiedsregisseur van Stadsbeheer. “Zo weten we precies wat er in een buurt nodig is en dat kan per wijk dus ook verschillen.” 

De gemeente organiseerde daarom vorige week maandag een schouw, waarbij zij een wandeling maakte met wat geïnteresseerde bewoners. Zo’n schouw wordt ook in de tientallen andere wijken in Rotterdam gehouden. Hier konden inwoners hun eventuele klachten doorgeven. 

Problemen aanpakken
Die klachten zijn in kaart gebracht. Naar aanleiding daarvan is de gemeente nu, in dit geval in Hoek van Holland, twee dagen bezig om de klachten te verwerken. “Het meeste dat naar voren kwam, is toch wel het onkruid. We hebben warme temperaturen gehad de afgelopen tijd en het heeft daarbij veel geregend. Voer voor onkruid om dus goed te gaan groeien.”

“Het zag er inderdaad niet meer uit”, zegt een buurtbewoner. Hij had graag bij de schouw aanwezig willen zijn, maar was niet in het land. Het idee van zo’n bijeenkomst spreekt hem wel aan, net als een aantal andere bewoners. “Het moet zeker een vervolg krijgen. Je pakt zo eventuele problemen gelijk bij de kern aan en wij kunnen het gelijk bij de goede partij neerleggen.”