Hoera! Stinkdier Beertje 5 jaar!

Vandaag vieren we een hele bijzondere verjaardag. Stinkdier Beertje uit Delfshaven is vandaag 5 jaar geworden. Hij viert zijn verjaardag met zijn eigenaar Ilina en haar beste vriend Ronald. Ronald kreeg Beertje 5 jaar geleden van een dierentuin in België.
“Ilina heeft een winkel gehad in exotische dieren, dus ze heeft veel verstand van dieren”, vertelt Ronald. “Jaren geleden heeft een particulier een jong stinkdier naar een dierenwinkel gebracht, maar de eigenaar wist niet wat hij ermee aan moest. Hij vroeg Ilina toen meteen om raad, want het diertje was ziek.” Ilina nam het stinkdier mee naar huis, met het idee om hem later naar de dierentuin te brengen. “Het stinkdier knapte op, maar hij en Ilina waren aan elkaar gehecht geraakt.” Ilina heeft het dier verzorgd tot hij overleed aan ouderdom.

België
“Ilina was toen zo verdrietig, dat ik haar een nieuw exemplaar cadeau wilde doen. Het is alleen geen gangbaar huisdier, dus het was wel even een zoektocht.” Uiteindelijk heeft Ronald Beertje gevonden bij een kleine dierentuin in België, waar jonge stinkdiertjes geboren waren. “Ik heb Ilina hier toen mee naartoe genomen, en we kregen een soort keuring.

We hebben aangetoond dat Ilina goed weet hoe ze voor een stinkdier moet zorgen, dus toen is alles goedgekeurd.” Ronald en Ilina zijn iedere week van Rotterdam naar Luik gereden om Beertje te zien opgroeien, tot hij weg mocht bij z’n moeder.

Verboden
Sinds 1 juli 2017 staan stinkdieren, samen met 153 andere diersoorten, op de lijst van verboden huisdieren. Dit betekent dat je geen nieuw stinkdier meer aan mag schaffen, en dat ze niet gefokt mogen worden. Mensen die al een stinkdier hadden toen deze wet inging mochten hem houden, dit geldt ook voor Ilina.

“Eigenlijk zijn we wel blij met deze wet”, legt Ronald uit. “Mensen doen toch impulsaankopen op het gebied van dieren. Dat zie je ook als een bepaald hondenras opeens een trend is. Zo kan dit met stinkdieren gelukkig niet gebeuren. Mensen moeten echt weten waar ze mee bezig zijn, zeker met exotische dieren. Het is toch ingewikkelder dan een hond of kat.” 

Karakter
Bij Ilina zit dit absoluut goed. Ze heeft een stinkdier-proof verdieping in haar huis, helemaal ingericht voor Beertje. “Daar kan hij de hele dag spelen en zich terugtrekken als hij dit wil.” Ilina koopt altijd vers voer voor hem, zoals eendagskuikens en verse groenten. “Beertje ziet Ilina echt als een moeder, en een speelmaatje. Hij loopt de hele dag achter haar aan, en wil veel met haar spelen.”

Bij veel tamme stinkdieren worden de geurklieren weggehaald, zodat ze niet kunnen sprayen. Bij Beertje is dit niet gebeurd, maar hij heeft nog nooit gesprayd. Ilina wilde hem niet zijn natuurlijke verdedigingssysteem afnemen.

Beertjes verjaardag wordt uitgebreid gevierd. Van Ronald krijgt hij een verse haring. “Toen ik een keer een stukje haring liet vallen, vond hij het zo lekker.”
Wij wensen Beertje in ieder geval nog veel mooie jaren toe!

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat