Hogescholen ontvangen minder aanmeldingen door onzekerheid over basisbeurs

Hogescholen ontvangen halverwege het huidige schooljaar minder aanmeldingen voor het komende jaar dan normaal, zo meldt Trouw. De onzekerheid over de nieuwe basisbeurs en het afschaffen van het leenstelsel kunnen daarvoor een oorzaak zijn.

De zorg van de studenten is natuurlijk wel te begrijpen. Er heerst nog veel onduidelijkheid over de werking van de basisbeurs in een nieuw stelsel. Ook vragen veel studenten die gebruik hebben gemaakt van het leenstelsel zich af hoe zij worden gecompenseerd. Op de Rotterdamse hogescholen zijn studenten het unaniem eens: de terugkeer van de basisbeurs is positief!

Compensatie
Veel studenten aan de Rotterdamse hogescholen maken zich zorgen over de compensering van het leenstelsel. “Ik heb 50.000 euro schuld opgebouwd, hopelijk blijft het dan niet bij die 1000 euro waar iedereen het nu steeds over heeft”, vertelt een student. Een studievoucher helpt ook niet iedereen: “Ik doe nu een master en ben straks klaar, wat heb ik daar dan aan?”

Gokken op basisbeurs
“Het is toch ook raar dat sommige studenten zich geforceerd voelen om een jaar met hun studie te wachten zodat ze dat later financieel verantwoord kunnen doen?”, benoemde een Rotterdamse student. Veel studenten lijken te gokken op de nieuwe basisbeurs. Het nadeel is wel dat je dan een jaar uit de studiesfeer stapt: “Dat is natuurlijk ook niet fijn, ik ben daar zelf nooit zo’n fan van geweest.”

Verbeterd onderwijs?
Het leenstelsel zou er voor zorgen dat er veel geld vrij zou komen voor hogescholen om verbeteringen in het onderwijs door te voeren. Bij de Erasmus Universiteit hebben ze dat in ieder geval gebruikt om het onderwijs gangbaarder te maken. Schriftelijk laten zij weten plannen te hebben doorgevoerd met drie belangrijke thema’s: ‘Het verbeteren van student welzijn, creëren van impact met onderwijs en het bieden van een innovatieve ruimte waarin geëxperimenteerd kan worden met onderwijsvormen.’

Je kan hier verder lezen over de kwaliteitsafspraken die de Erasmus Universiteit heeft gemaakt.