Holi Phagwa (Hindoestaans Lentefeest) in Delfshaven

Waarschijnlijk had jij het helemaal niet door toen je vandaag richting je werk ging, maar het is een feestdag! Holi Phagwa is voor Hindoestanen een van de belangrijkste feesten van het jaar. Ten eerste is het ’t begin van een nieuw kalenderjaar en ook wordt het wel het ‘Lentefeest’ genoemd.

Ja, je zou het bijna niet verwachten met van die grijze luchten en temperaturen die amper tien graden halen. Maar in die delen van de wereld waar veel Hindoestanen wonen: India en Suriname is het inmiddels wel lente aan het worden. Omdat de lente altijd betekent dat de natuur de allermooiste kleuren met zich mee brengt gooien mensen elkaar helemaal onder het gekleurde poeder.

“Ook bepoederen we elkaar om te laten zien dat alle mensen in deze wereld gelijk zijn. Oud of jong, arm of rijk, blank of gekleurd. Als iedereen bedekt zit onder een laag kleurenpoeder zie je dat soort dingen niet meer”, aldus Sandhia Rarghubar, een Rotterdamse Hindoestaanse die zich vol overgave in het ‘Holi-feestgedruis’ stort.

Haar kinderen zitten op een openbare basisschool met veel aandacht voor het Hindoeïsme. Daarom werd er een partycentrum afgehuurd vlak bij het Marconiplein waar heel de Shri Saraswatie School samen kwam. 010nu maakte een portret van deze Hindoestaanse familie tijdens deze zo belangrijke en kleurrijke feestdag.