Honderden Rotterdammers lopen tegen seksueel geweld: ‘We claimen samen de nacht terug’

In de nacht twintig kilometer door Rotterdam lopen om aandacht te vragen voor straatintimidatie en seksueel geweld wereldwijd: dat gaan honderden mensen zaterdag 18 mei doen. OPEN-verslaggevers Zoë, Charlie, Kamiel en Lisa lopen ook mee. Anniek Groothuis, woordvoerder van Plan International, de organisator van de nacht, noemt het “fantastisch” dat er zoveel mensen meelopen. “We maken duidelijk dat de verhalen van vrouwen en meisjes die seksueel geweld hebben meegemaakt, gehoord en erkend worden.”

Met de twintig kilometer lange route door Rotterdam wil de organisatie bewustwording creëren, solidariteit tonen én gezamenlijk de nacht terugclaimen. “Als jonge vrouw weet ik als geen ander hoe het is om altijd alert te zijn. Of je nu in het openbaar vervoer zit, ’s avonds alleen naar huis fietst, of een rondje door het park hardloopt. Dit gevoel van voorzichtigheid is wereldwijd herkenbaar voor vrouwen en meisjes; ze passen hun gedrag aan, mijden bepaalde locaties, kleden zich anders of blijven ’s avonds binnen uit angst om lastiggevallen te worden”, legt Groothuis uit. “Of het nou gaat om nageroepen worden in het donker, ongewenste aanrakingen bij het uitgaan of iemand die fysiek over je grenzen gaat: dit soort gedrag is nóóit oké.”

De Nacht Tegen Seksueel Geweld vormt een beweging van vrouwen, mannen, hulpverleners, politieagenten en iedereen die zich bondgenoot voelt in de strijd tegen seksueel geweld. “We maken duidelijk dat de verhalen van vrouwen en meisjes die seksueel geweld hebben meegemaakt, gehoord en erkend worden. Voor veel deelnemers is dit evenement een belangrijke stap in hun verwerkingsproces. Daar ben ik trots op.”

Goed doel
Met de nacht wordt er bovendien geld opgehaald voor het goede doel “We halen geld op voor het Safer Cities for Girls-programma van Plan International. Daarmee maken we steden veiliger voor meisjes, zorgen we voor opvang van slachtoffers én trainen we mannen en jongens om seksueel geweld tegen te gaan. Dit doen we bijvoorbeeld in Oeganda”, vertelt Groothuis.

De teller staat acht dagen voor aanvang op ruim 108.000 euro. “De Nacht Tegen Seksueel Geweld draait om strijdbaarheid en solidariteit met vrouwen en meisjes overal ter wereld en het is fantastisch dat er zoveel mensen meelopen.”

Eerste keer
Het is voor Kamiel de eerste keer dat hij zich op deze manier inzet voor het goede doel. “Ik vind het een hele toegankelijke manier om aan te geven wat je belangrijk vindt. Ik houd ook van protesteren, alleen ik zou niet zo snel op de Dam met een bord gaan staan, maar dit is wel een manier om een teken af te geven”, vertelt hij. “Dus ik dacht: waarom niet? Het is letterlijk in de nacht, wat ga je anders doen? Ik hoop op deze manier te helpen, want wat er gebeurt, dat hoort natuurlijk niet.

De route start en eindigt bij de Laurenskerk en gaat langs iconische plekken, zoals de Erasmusbrug, die kleurrijk uitgelicht wordt. “Twintig kilometer is wel lang, ja”, geeft Kamiel toe. Maar de oefenronde van tien kilometer? Die ging best wel goed. “Toen was vooral de warmte lastig, maar ik denk dat dat ’s nachts wel gaat meevallen. Ik kijk er wel een beetje tegenop, want wandelen doe ik normaal niet – daar heb ik het geduld niet voor – maar hardlopen doe ik wel, dus die afstanden ben ik wel gewend.”

Activiteiten en (kunst)installaties
Het is overigens ook géén saaie wandeling door de stad heen: onderweg zijn er verschillende activiteiten en (kunst)installaties die lopers op creatieve wijze aan het denken zetten. “Ik zal niet alles verklappen, maar het evenement begint met een spetterend podiumprogramma met bijzondere gasten en muziek verzorgd door DJ Juliana X”, begint Groothuis. Onderweg kunnen deelnemers zich verdiepen in een interactieve licht- en geluidsinstallatie door Robin Smits, genaamd Straatexploratie. Daarnaast is er een indrukwekkende foto-expositie getiteld Dat bepaal ik zelf wel, die krachtige beelden toont van zelfbeschikking en veerkracht.