Honderden Rotterdammers vegen de straten schoon

Met een grote blauwe plastic zak en een lange prikker gaan vandaag veel Rotterdammers de straat op. Met als doel, zoveel mogelijk afval verzamelen. Op World Cleanup Day steken honderden Rotterdammers hun handen ineen om de stad wat minder vies te krijgen.

Het afvalprobleem is niet nieuw in onze stad. Platgedrukte sigaretten, in bosjes gesmeten energieblikjes of te vaak gebruikte mondkapjes, wijken liggen er vol van. De gemeentelijke bezuinigingen van 17 miljoen op onderhoud van buitenruimten is voor vele Rotterdammer de boosdoener. Maar ook schaart het aan de opvoeding van jongeren, vindt buurtbewoner Deniz Yilmaz in een eerder interview: “jongeren gooien zomaar afval op straat en kijken er niet naar om waar het beland”. Daarom krijgen de jongeren in de wijk zwerrieles. Zo leren zij het afval beter weg te gooien.

Ook vandaag worden de jongeren bijeen geroepen om de straten schoon te vegen. Ruim honderd brugklassers van het Wartburg College. Het is voor jongeren lastig om te begrijpen hoe een chipszakje in een Rotterdamse straat uiteindelijk in de natuur terecht kan komen en uitleg is daarom ook hard nodig, vertelt Bart Verschoor, docent maatschappijleer op het Wartburg College. “De leerlingen zijn in deze omgeving helaas zelf ook de vervuiler. Door mee te doen aan de World Cleanup Day en aandacht te besteden aan de plasticsoep ruimen we niet alleen het gebied rond de school op, maar dragen we ook bij aan de bewustwording van de gevolgen van afval op straat. Zo hopen we vervuilend gedrag in de toekomst te verminderen.”, aldus Verschoor.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat